Jela Čelo: Moju umetničku dušu nije impresionirao sjaj Holivuda

Spojila je violončelo, klasičnu, pop i rok muziku. Svirala je na dodeli Oskara, ali holivudski sjaj i prestonica industrije zabave nisu je oborili s nogu. Ona je Jela Čelo.

Najpre se bavila klasičnom muzikom, ali Jelena Mihailović već godinama kombinuje klasičan muzički izraz sa obradama pop i rok klasika u aranžmanima za violončelo i simfonijski orkestar.

Za izlazak iz okvira umetničke muzike i testiranje granica svog instumenta, violončela, kako kaže, bilo je neophodno mnogo hrabrosti.

„U tom trenutku završavala sam specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti i kao školovan klasičan muzičar, spremala sam se za ozbiljne klasične kompozicije, kapitalna dela. Kao muzičar, ne kao čelista, poželela sam da izađem iz tih okvira klasične muzike i veštinu koju sam stekla sa godinama vežbanja da probam da uklopim u neki drugi muzički izraz“, kaže Mihailovićeva poznata i kao Jela Čelo.

Spoj klasičnog i pop zvuka, smatra Mihailovićeva, je i lep i koristan posebno zbog novih naraštaja kojima treba približiti klasičnu muziku i to na način koji je njima blizak - kreoz moderne tehnologije i električni instrumenti.

Susret s violončelom ljubav na prvi i poslednji pogled 

Prisećajući se prvog sustreta sa violončelom, Jela Čelo kaže da je to bila ljubav na prvi i poslednji pogled: „Zagrljaj sa violončelom je posebna veza umetnika i instrumenta koji svira. Ima najbližu boju tona ljudskom glasu i njim mogu da se izraze najtananije emocije“.

Posle niza koncerata u zemlji i svetu, kao jedan od svojih najinteresantnijih nastupa mlada umetnica izdvaja onaj na dodeli Oskara u Los Anđelesu i saradnju sa holivudskim velikanima među kojima je i poznati filmski režiser Džejms Kameron. 

„To je jedinstven događaj u životu jednog umetnika, posebno onog koji dolazi sa ovih prostora. To je fantastično iskustvo, to gde se nalazim, pred kim sviram, sa kim razgovaram shvatila sam tek kasnije“, navodi čelistkinja. 

Međutim, Holivud kao industrija zabave nije impresionirao Jelinu umetničku dušu: „Oni su kraljevi šou-biznisa, nema boljih od njih, ali meni nije prijao sav taj sjaj non-stop. Zato sam se vratila da mi ovde bude baza“.

Tokom trajanja pandemije korona virusa, 29. aprila u 18 sati zasvirala je iz Skupštine grada i tako pružila podršku u borbi protiv kovida19 u okviru koncerata „Beograd pobeđuje“, u organizaciji Grada Beograda i CEBEF-a.

„Velika mi je čast što sam se našla među umetnicima u ovoj fazi, bilo je nas šest. Volela bih da se te akcije ponavljaju jer mislim da ima mnogo talentovanih ljudi koji bi mogli da daju doprinos ovakvim akcijama. Velika mi je čast jer je koncert bio posvećen doktorima koji se bore protiv epidemije“, istakla je Jela Čelo dodajući da joj je bio neobično, čak pomalo teško da svira bez publike pred sobom. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво