Anika Vavić: Betoven u vinogradima

Pandemija koronavirusa je zaustavila veliki austrijski program obeležavanja dva i po veka od rođenja Ludviga van Betovena. Bečko-beogradska pijanistkinja Anika Vavić sada ispravlja taj hir sudbine. U novom formatu opn - er koncerata u vinogradarskom kraju Nusdorf iznad Beča, Anika je izvela delove Betovenove „Eroike“ i time dala prvi takt za povratak umetnosti u društvo.

Skoro tri meseca su umetnost, umetnici i posetioci proveli u karantinu. Aniki Vavić pripadaju inovativnost i čast prvog koncerta u Beču posle dugog vremena suše za kulturu.

Kako epidemija još traje, umetnost je prisiljena na kreativnost preko uobičajene mere. Ljudi se još nerado okupljaju u većem broju u gradu i u zatvorenom, pa je Anika pozvala goste u porodičnu vikendicu između vinograda Nusdorfa, nekadašnjeg sela, danas zelene osmatračnice izmedđu Beča i Klosternojburga.

Uskim ulicama, vrtoglavim krivinama, preko drvenih mostića i potoka, firma „ Steinway & Sons" je kao pozajmicu dopremila veliki koncertni klavir.

Nota i reč: Anika je svirala delove Betovenove Eroike, glumac Mihajl Dangl čitao iz Betovenove privatne prepiske. Izabrana su pisma koja je kompozitor slao svojoj, nikad identifikovanoj „besmrtnoj ljubavi". Neka su pisana prijateljima, sa porukama punim očaja i misli na smrt zbog ranog gubitka sluha.

S jedne strane zaostavština sublimne muzike, s druge strane Betoven kao čovek od krvi i mesa, pun tuge, ali istovremeno vica i humora, kada izdavaču svojih notnih sveski poručuje „svet će vas slaviti po tome da ste napravili manje grešaka nego što se mogli".

Iako Nemac, Betoven je veći deo života proveo u Beču, gde je i umro 1827.godine. Stalno u potrazi za zdravom prirodom i zdravom vodom, kompozitor se u Beču selio oko četrdeset puta, od toga najviše u upravo u vinogradarskom kraju u kome je prošle subote Anika pozvala na koncert.

Serija koncerata u vinogradima u Nusbergu će se nastaviti kao letnji festival u malom okviru do 40 posetioca - više ne stane u baštu.

Program je promenljiv. Idući put Artis kvartet svira Mocartove Disonance, posle toga violinista Rainer Honek iz Bečkih filharmoničara izvodi Šuberta. Planiran je i program za decu, delovi iz muzičke bajke Sergeja Prokofjeva Petar i vuk.

Domaćica neće uvek biti prisutna na koncertnom podijumu u vinogradima. Ove sedmice putuje u nemački Rur, sredinom jula svira u Kneževoj palati u italijanskoj Đenovi.

Nijedna manifestacija za sada nije otkazana.  Do potpune normalnosti je daleko, ali pogon umetnosti počinje da se oporavlja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије