Šesti „Bunt rok festival“ biće održan iduće godine

„Bunt rok festival“ RTS-a je jedini televizijski festival takmičarskog karaktera i već šest godina uspešno istrajava u domenu afirmacije domaće pop i rok muzike, doprinoseći formiranju nove srpske pop i rok scene. Tako je trebalo da bude i ove godine, ali je pandemija to prekinula negde na pola puta.

Sproveden je Javni konkurs, stiglo je 150 prijava iz Srbije i nekoliko iz zemalja u okruženju, potom je stručni žiri odabrao 21 bend. U Jutarnjem programu RTS- a, autorka Branka Glavonjić je danas obrazložila odluku u vezi sa 6. „Bunt rok festivalom“.

„Zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom, odlučili smo da su zdravlje i bezbednost naših takmičara prioritet, te ćete kvalifikacione emisije šestog 'Bunt rok festivala' biti u prilici da gledate tokom aprila i maja 2021. godine, a finale, tradicionalno, u junu“, rekla je Glavonjićeva. 

Između ostalog, kako je istakla, još je neizvesno koji će se letnji festivali održati ove godine, što znači da bi pobednički i najbolji bendovi ovogodišnjeg izdanja ostali uskraćeni za jednu od najvažnijih nagrada našeg festivala – „Bunt rok turneja“.

„Poručujem svima koji su se prijavili da budu strpljivi, da ne odustaju od svog autorstva i stvaralaštva, od svoje muzike i da predstojećih nešto manje od godinu dana iskoriste za poboljšanje svojih pesama i izvođačkih sposobnosti. Uvideli smo da su ljudi širom sveta saglasni da je ovo vreme kada se treba okrenuti sebi i svom radu, unapređenju sopstvenih mogućnosti. 'Bunt rok festival' od naših takmičara ne odustaje i potrudićemo se da im damo poseban prostor od septembra ove godine, kako bismo im nadoknadili vreme koje su zbog „vis major" okolnosti – izgubili“, objasnila je Branka Glavonjić, autorka „Bunt rok festivala“ RTS-a i emisije „Bunt“.

Kroz „Bunt rok festival“ prošlo je preko 800 bendova, 120 je prvi put dobilo priliku da predstavi svoj rad. Tokom pet godina festivala, muzika 15 pobedničkih i najbolje plasiranih bendova je izuzetno raznovrsna, a različiti su i sami muzički sastavi. 

„Slobodno mogu reći, a i rezultati to potvrđuju, da smo ustupanjem medijskog prostora Javnog medijskog servisa i omogućavanjem nastupa na koncertima i festivalima i drugim vidovima afirmacije bendova okupljenih oko 'Bunt rok festivala' zaista započeli period razvoja i podrške razvoju nove srpske rok scene, i to onih autora i bendova koja nemaju svoj medijski prostor trenutno u Srbiji“, ocenila je Glavonjićeva.

„Bunt rok festival“ RTS-a prepoznat je kao svojevrsna platforma za razvoj muzičke scene i veću prisutnost novih generacija, koje poseduju autorski potencijal, a nemaju medijski prostor gde da predstave to što rade. Koliko je njih uspelo dobro da iskoristi dobijenu šansu, nakon učešća na festivalu?

„Svi naši pobednici polako pronalaze svoj put na aktuelnoj rok sceni u Srbiji. Izuzetno sam ponosna na rad bendova 'Dingospo Dali', 'Viva vops', 'Sergio Lounge' i 'Lagana sreda'. Ali postoje i bendovi koji nisu dobili nagrade na našem festivalu i mnogi od njih su takođe ocenjeni od strane stručne javnosti i publike kao 'sveža krv' – nove snage, srpske rok scene“, ističe autorka „Bunt rok festivala“ RTS-a.

Za ovu godinu, najavljeno je i specijalno izdanje PGP RTS koje će biti kompilacija najbolje plasiranih pesama sa prvih pet „Bunt rok festivala“.

„Planiramo da taj CD predstavimo na posebnom događaju, kojim ćemo najaviti 6. 'Bunt rok festival'. Ako sve bude teklo po planu, 2021. godina će kroz ovaj festival i emisiju 'Bunt', definitivno biti u znaku novih progresivnih rok bendova i autora“, zaključila je Glavonjićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво