„Distancirani zajedno“ – Betovenova „Oda radosti“ na prvom međunarodnom onlajn koncertu

Prvi međunarodni onlajn striming koncert, čiji inicijator je Opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, biće održan u subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na kanalu na „Jutjubu“ tog teatra. Pored srpskih umetnika, koncert će izvesti i muzičari iz još tri zemlje sveta.

Članovi okrestra Opere SNP, najpre su TV spotom podrške italijanskom narodu iz svojih domova, odsvirali čuvenu pesmu Bela, ćao i oduševili ceo svet.

A zatim je na Svetski dan pozorišta 27. marta, usledila humanitarna akcija podele pomoći najstarijim Novosađanima, koji su pored osnovnih životnih namirnica, dobili i karte za pozorište.

Nakon što je Radio-televizija Srbije oba spota postavila na međunarodnu razmenu, akcije srpskih umetnika odjeknule su u celom svetu, a novosadsko pozorište dobilo je niz predloga za saradnju.

„Izuzetno je potrebno da svako od nas radi ono što najbolje ume u ovim situacijama i ovim teškim trenucima. Hoćemo, kao umetnici, jer je to naš neki zadatak, da bodrimo ljude koji su svakodnevno na svojim radnim mestima, upravo zbog nas i zbog naše bezbednosti – i vas novinare, medicinske radnike i tako dalje. Mi najbolje znamo da sviramo i da prenosimo umetnost, pa makar i u ovoj situaciji u kojoj se sada nalazimo, a to je putem interneta i onlajn“, objasnio je Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Distancirani zajedno 

Koncertom će dirigovati italijanski dirigent Andreas Solinas, a pored umetnika Srpskog narodnog pozorišta, koncert će izvesti i nekoliko horova iz Kine, filharmonija iz Italije i opera i balet iz Turske.

„Mislim da su projekti, kao što je ovaj, veoma važni u ovom trenutku. Zato što muzika i umetnost mogu veoma da pomognu drugim ljudima. Muzika zaista može da bude lek za naša osećanja i za našu dušu“, istakao je maestro Solinas. 

„Ovo je jedini način koji mi muzičari imamo da bismo svirali zajedno. Ovo je možda protiv osnovnih principa koncerata koji se izvode uživo i reakcija publike, ali sada smo prinuđeni da sviramo u virtuelnom svetu. Pored toga, divno je da stvaramo veze sa drugim državama i ljudima“, kaže Emilio Motola, violončelista i član IO orkestra Filaharmonije Beneventa.

Simbolično, koncert je nazvan DistanTogether ili Distancirani zajedno. Nakon pojedinačnog predstavljanja svake institucije, oko 21 čas umetnici iz četiri zemlje sveta odsviraće Odu radosti, Ludviga van Betovena, u godini kada se obeležava 250. godišnjica njegovog rođenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво