Statistika greši, klasiku ima ko da sluša

Uvrežena je predrasuda da je klasična muzika rezervisana samo za probranu publiku i znalce. Međutim, izgleda da to nije baš tako.

Dugi redovi i rasprodate karte za koncerte klasične muzike, govore da klasiku slušamo više nego što pokazuje statistika.

„Beogradska filharmonija u rekordnom roku rasproda celokupne ulaznice za svoje koncertne sezone. Iz tog razloga smo počeli da uvodimo i sto ulaznica za stajanje“, napominje Jelena Milašinović iz Beogradske filaharmonije.

Mnoge svetske premijere koncerata izvedene su u našem hramu muzike, Kolarčevoj zadužbini. Poverenje ljubitelja klasike da upravo na Kolarcu slušaju koncerte, traje koliko i beogradska filharmonija, skoro jedan vek.

Samo koncerte beogradske filharmonije godišnje poseti oko 25.000 ljubitelja muzike, sa kupljenim ulaznicama. Jednako su posećeni i besplatni koncerti. I za druge koncerte klasične muzike, traži se karta više.

„Mladi ne traže samo popularne stvari, ima mladih na našim koncertima uvek. Naravno, vole kada je povezano sa filmskom muzikom ili nešto što je iz popularne kulture“, kaže violinistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a, Katarina Aleksić.

Blagotvorno dejstvo klasične muzike potvrdila je i nauka. Američki istraživači uporedili su uticaj leka i uticaj slušanja muzike na pacijenta, neposredno pred operaciju. U oba slučaja nervoza se smanjivala.

„Imate primere iz serije Doktor Haus gde slušaju svi muziku u sali. Pravljene su neke studije gde je pokazano da hirurzi koji slušaju muziku u sali su koncetrisaniji, da im operacije kraće traju i da ti pacijenti bolje prolaze“ naglašava dr Srđan Babić, vaskularni hirurg. 

Sale su pune i na koncertima za bebe, koje godišnje poseti oko 3.500 najmlađih sa svojim roditeljima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије