Pola veka kultne ljubavne pesme

Obeležavajući pola veka od legendarne kontroverzne pesme "Je t'aime… moi non plus", knjiga Veronik Mortanj, istog naslova, veoma vešto identifikuje odnos Genzburua i Birkinove kao odraz vremena u kome su živeli.

Sinonim za ljubav, erotiku, glamur, muziku, provokaciju, odnos Serža Genzburua i Džejn Birkin zapalio je Francusku šezdesetih godina prošlog veka, ali i dao zamah svim onim idejama koje danas prepoznajemo kao specifično francuske.

Skačući napred-nazad kroz vreme, knjiga vodi čitaoca od maglovitih pejzaža Normandije, gde su se Serž i Džejn povukli, do njihovih bezbrižnih leta na obali. Na putu ka zvezdama, pratimo intrige, ljubavne afere, ljubomorne ispade besa, genijalnost i samopovređivanje.

Sreli su se 1968. godine. Ona, engleska aristokratkinja tek stigla u Pariz iz razuzdanog Londona. On, sin ruskih imigranata, već čuveni autor, emotivno uništen nakon raskida sa Brižit Bardo.

Ispričan nežno, kroz nove intervjue ključnih likova njihove priče, knjiga se bavi detaljima veze dve ogromne ličnosti, koje su zajedno stvorile model buntovnog para za sva vremena. Tako je ova knjiga lirsko pripovedanje o odnosu koji je definisao čitavu jednu eru.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">