Provokativni slovenački sastav „Lajbah“ 4. decembra u Beogradu

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv „Lajbah“, 4. decembra održaće ekskluzivni koncert za svoje najveće obožavaoce u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru svetske turneje na kojoj predstavljaju svoj poslednji album "The Sound of Music".

Ovaj album, objavljen 2018. godine, nastao je kada je „Lajbah“ kao prvi rok bend sa Zapada posetio Severnu Koreju 2015. godine povodom 70-godišnjice oslobođenja te zemlje, a sadrži pesme izvedene tom prilikom, kao i muziku iz tada snimljenog dokumentarnog filma Dan oslobođenja.

Uvek na vetrometini kritike, uvek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svetu, članovi slovenačkog sastava predstavljaju istinske umetnike na muzičkoj sceni, a svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl kojim na najneposredniji način komuniciraju sa svojom posvećenom publikom.

Pored numera sa novog albuma, publika će na koncertu u Beogradu moći da čuje i najveće hitove iz svih faza benda, kao što su Life Is Life, Resistance Is Futile, Smrt za smrt, How You Will Pay, Eurovision, The Whistleblowers, te nove pesme napisane za naučno fantastični film Iron Sky – The Coming Race, u režiji Tima Vuorensole, koji se trenutno prikazuje u evropskim bioskopima.

Tokom godina „Lajbah“ je ostvario zavidnu karijeru u svetskim okvirima, engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu, njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove. Od svog osnivanja 1980. godine odsvirali su više od 1.000 koncerata širom sveta, a na prvoj evropskoj turneji ‘83. godine, "Turneji po okupiranoj Europi", putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske.

Poznata bavarska radio stanica Zündfunk/Bayerischer Rundfunk postavila ih je na mapu najvažnijih muzičkih bendova i izvođača u istoriji pop muzike, dok je cenjeni engleski muzički magazin WIRE svrstao njihov ekstremni nastup u Termoelektrani Trbovlje 1990. godine među „60 koncerata koji su potresli svet“.

Grupa je tokom gotovo 40 godina postojanja izdala više od trideset albuma, o njoj su snimali filmove, pisali diplomske radove i doktorske disertacije, a renomirani bostonski MIT objavio je knjigu o njima, pod nazivom Interrogation Machine.

Uticali su na brojne svetski poznate muzičare kao što su "Nine Inch Nails", Marlin Menson i Ramštajn, dok je njihova matična izdavačka kuća čuvena londonska „Mjut rekords“, koja pod svojim krovom okuplja neka od najistaknutijih svetskih muzičkih imena, poput „Dipeš mod“, Nika Kejva, „Goldfrap“, Mobija, „Nju order“ i brojne druge.

Omraženi i progonjeni od gotovo svih političkih struktura i režima bivše Jugoslavije, proglašavani nepoželjnim u Nemačkoj, Francuskoj i Rusiji, zabranjivani u Sloveniji i Jugoslaviji i ponovo osporavani prilikom poslednje posete Severnoj Koreji, „Lajbah“ sledeće godine slavi pune četiri decenije svog postojanja, a beogradska publika će uoči ovog jubileja biti u mogućnosti da se podseti nekih od omiljenih numera iz njihove bogate karijere.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">