Muzej rokenrola – muzička i turistička poslastica u Zaječaru

Na 52. „Gitarijadi“, krajem juna u Zaječaru, nastupiće i svetska zvezda Bili Ajdol. I to nije sve. Istovremeno će početi gradnja muzeja rokenrola. Biće to jedinstvena, moderna ustanova koja će čuvati tragove najstarije muzičke rok manifestacije u regionu.

Počela je u prošlom veku, imala je uspone i padove, ali je preživela. Menjala je lokacije po gradu, ali je bez prekida organizovana. Zaječar je zbog nje dobio i drugo ime. Grad rokenrola.

„Gitarijada“ afirmiše mlade rok muzičare, publici priređuje koncerte za pamćenje, postala je brend i ove godine dobija i muzej.

„Očekuje se da Bili Ajdol, koji je i učesnik 'Gitarijade', postavi kamen temeljac i, koliko sam upoznat, gradske vlasti će od njega zatražiti dozvolu da se u sklopu tog muzeja izgradi 'Hard rok kafe'“, navodi Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine i centra za kulturu.

Najlepše mesto na Kraljevici imaće jedinstveni muzej rokenrola. Osim toga, predviđeno je da tu bude i bina koja se više nikada neće pomerati, što znači da će ubuduće „Gitarijada“ isključivo biti na tom prostoru.

Na istom mestu podignuto je malo naselje za učesnike i goste, predviđeni su – parking, recepcija i restoran. Do početka „Gitarijade“ sve će, kažu, biti spremno.

„Drago nam je da u okviru razvoja turizma i turističke ponude ovog našeg kraja, i ovo bude jedna od tih stvari, jer se ponosimo tom tradicijom od 52 godine. Niko u svetu nema ovu vrstu manifestacije“, navodi Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja navodi da je u toku niz projekata. 

„Projekat izgradnje muzeja rokenrola, i naravno vrlo složen projekat, nastavka istraživanja ali i konzervatorskih radova na lokalitetu 'Feliks Romulijana'“, objašnjava Vukosavljević.

Prepoznatljiv po rok kulturi, Zaječar uz jedinstveni muzej rokenrola ima veliku šansu da upotpuni ne samo kulturnu, već i turističku ponudu. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 01. maj 2018, 06:20) - anonymous [neregistrovani]

...

Izgradnja omladinskog naselja je pukla jos pre par meseci tako da cisto sumnjam u to da ce biti gotova do pocetka gitarjade. A vidim da ce aktuelna vlast jos malo da pokrade uz izgovor muzeja lepo lepo

(nedelja, 29. apr 2018, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

Dzabe zajecarcima muzej rokenrola, kad zivimo u zemlji seljaka na brdovitom balkanu. To je promasena investicija.

Bili moze da stavi kamen temeljac, moze da peva na koncertu i to je lepo, sve ja to postujem, ali budimo iskreni i pogledajmo istinu u oci, nema mesta za rokenrol, ima za neki metal, alternativu, dzez, hip hop i folk. Za pravi rokenrol kakav se nekad sviro od 60tih do pocetka 90tih, jednostvano nema mesta. Zajecar treba da radi na nekim drugim i ozbiljnijim projektima, nego na muzeju. Ne moze vojska da obavlja prljave poslove umesto gradjana zajecara a toga je bilo jako mnogo puta, i pripadnici vojske su jako besni zbog toga.