Rekvijem za „ruskog Boba Dilana“, Vladimira Visockog

Tribinom u Domu omladine Beograda obeleženo je 80 godina od rođenja velikog ruskog umetnika Vladimira Visockog, koji je, posle Jurija Gagarina, nekoliko decenija nakon smrti proglašen za drugog najznačajnijeg Rusa 20. veka.

Vladimir Semjonovič Visocki bio je bard, pesnik i kompozitor koji je jedinstvenim stilom i promuklim glasom u svojim baladama opevao svakodnevni život u Sovjetskom savezu, egzistencijalne dileme, rat, mir, ljubav..

Za života je snimio svega nekoliko ploča, ali se mit o Visockom, ruskom Bobu Dilanu, kako su ga nazivali na Zapadu, proširio zahvaljujući kasetama, koje su presnimavane i tako stizale do publike. Ostvario je oko 20 uloga na filmu i u pozorištu, a Hamleta je igrao više od 300 puta. Upornošću Mire Trailović ta predstava je stigla na 10. Bitef 1976. godine i osvojila prvu nagradu.

„Bio je gost Beograda, bio je na Bitefu, pevao na Adi Ciganliji i snimio dokumentarnu emisiju, voleo Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru kojoj je takođe posvetio neke pesme kao i Srbiji“, kaže Ksenija Stojanović, novinarka i urednica RTS-a u penziji. 

Sam je izjavio, ako bi se na vagu stavile sve njegove uloge na jedan tas, a pesme na drugi - da bi pesme uvek prevagnule. Bio je svestan prokletstva pesnika. Život ispunjen strašću, porocima i umetnošću okončan je u 42. godini.

U toku Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine njegovoj sahrani je prisustvovao milion ljudi.

Danas se širom Rusije svakog 25. januara održavaju muzički festivali u čast Vladimira Visockog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво