Rekvijem za „ruskog Boba Dilana“, Vladimira Visockog

Tribinom u Domu omladine Beograda obeleženo je 80 godina od rođenja velikog ruskog umetnika Vladimira Visockog, koji je, posle Jurija Gagarina, nekoliko decenija nakon smrti proglašen za drugog najznačajnijeg Rusa 20. veka.

Vladimir Semjonovič Visocki bio je bard, pesnik i kompozitor koji je jedinstvenim stilom i promuklim glasom u svojim baladama opevao svakodnevni život u Sovjetskom savezu, egzistencijalne dileme, rat, mir, ljubav..

Za života je snimio svega nekoliko ploča, ali se mit o Visockom, ruskom Bobu Dilanu, kako su ga nazivali na Zapadu, proširio zahvaljujući kasetama, koje su presnimavane i tako stizale do publike. Ostvario je oko 20 uloga na filmu i u pozorištu, a Hamleta je igrao više od 300 puta. Upornošću Mire Trailović ta predstava je stigla na 10. Bitef 1976. godine i osvojila prvu nagradu.

„Bio je gost Beograda, bio je na Bitefu, pevao na Adi Ciganliji i snimio dokumentarnu emisiju, voleo Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru kojoj je takođe posvetio neke pesme kao i Srbiji“, kaže Ksenija Stojanović, novinarka i urednica RTS-a u penziji. 

Sam je izjavio, ako bi se na vagu stavile sve njegove uloge na jedan tas, a pesme na drugi - da bi pesme uvek prevagnule. Bio je svestan prokletstva pesnika. Život ispunjen strašću, porocima i umetnošću okončan je u 42. godini.

U toku Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine njegovoj sahrani je prisustvovao milion ljudi.

Danas se širom Rusije svakog 25. januara održavaju muzički festivali u čast Vladimira Visockog.

broj komentara 0 pošalji komentar