„Blejzin kvartet“ 7. aprila u „Mikser hausu“

Džez sastav „Blejzin kvartet“ nastupiće 7. aprila u beogradskom „Mikser hausu“.

Izvrsna grupa objavila je treći studijski album balkanskog džeza, nazvan La mer, la pierre, la terre, l'oiseau (More, kamen, zemlja, ptica) u izdanju muzičke kuće „Kulejbl“.

„Blejzin kvartet“ (Blazin' Quartet) je stvorio autentičnu mešavinu balkanskog melosa, modernog džeza i elektronske muzike.

Kvartet čine Sarajlija i Parižanin Srđan Ivanović (bubnjevi), Kristof Panzani iz Francuske (saksofon, klarinet), Grk Andreas Polizogopulos (truba) i Bugarin Mihail Ivanov (kontrabas), koji stvaraju na relaciji Pariz–Beograd–Amsterdam.

Kao gost na ovom albumu pojavljuje se i poznati italijanski gitarista Federiko Kasagrande.

„Možda bi završetak nekog vica bio drugačiji, ali kad spojite Grka, Bugarina, Francuza i Bosanca – dobijate džez kvartet, koji voli da eksperimentiše sa zvucima i da kreira svoj muzički svet. Još specifičnije, svet balkanskog džeza“, objašnjava Srđan Ivanović, frontmen „Blejzin kvarteta“, i dodaje da je lepota muzičkog jezika u tome što lako komuniciraju sa publikom sa različitih prostora.

„Krčeći put do prepoznatljivosti svirali smo na različitim festivalima po Evropi, ali smo shvatili da u Parizu isto razumeju balkanski folklor kao i u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu“, istakao je Ivanović.

Grupa je 2008. godine pobedila na najvećem džez takmičenju u Holandiji "Dutch Jazz Competition", a iste godine je dobio priznanje "Holland Casino Jazz & Pop Award".

O njemu su izveštavali brojni svetski mediji, među kojima je i prestižni američki magazin Dounbit.

„Blejzin kvartet“ je objavio albume Finding a Way i Jalkan Bazz, dok će se njihov novi album uskoro naći u prodaji.

Sastav je svirao u Brazilu, Kini, Grčkoj, Francuskoj, na Tajlandu i drugim mestima. Sarađivao je sa brojnim svetski priznatim muzičarima, među kojima su Rambo Amadeus i Timoti Robert.

Sva četiri člana benda su školovana na prestižnim evropskim muzičkim konzervatorijumima, a pojedinačno su nosioci brojnih muzičkih priznanja.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">