Čitaj mi!

Veče u znaku Stjepka Guta

Niški džez festival zvanično otvoren nastupom niškog benda "Cafe Ball & Friends" u gradskoj tvrđavi. Prvo veče bilo u znaku našeg proslavljenog džez trubača Stjepka Guta kome je festival dodelio nagradu za životno delo.

U Nišu je večeras počeo „Nišvil“ džez festival u okviru koga će u naredna četiri dana biti održana 82 koncerta,a osim u Nišu neki od muzičara će nastupati i u Pirotu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju i Aranđelovcu.

Prvo veče bilo je u znaku našeg proslavljenog džez trubača Stjepka Guta kome je festival dodelio nagradu za životno delo.

Stjepko Gut, iako prijatelj „Nišvila“ od samog osnivanja, niškoj publici poklonio se posle gotovo 15 godina. Nagrada za životno delo za njega je, kako kaže, samo presek dosadašnjeg rada.

„Ja bih želeo da i dalje napredujem, tako da se nadam da mi ovo nije vrh karijere, ali sam zahvalan na nagradi“, rekao je Gut.

Prvog dana festival se uobičajeno tek zahuktava, ali su najverniji ljubitelji klasične muzike 20. veka, kako džez mnogi nazivaju, već tu.

A Kajl Istvud, sin holivudskog glumca Klinta Istvuda, privukao je pažnju već na tonskoj probi.

„Lepo je svirati u klubovima, jer je atmosferra intimnija, ali su ovakvi festivali mnogo zabavniji, a ovo mesto je odlično za pravi letnji festival“, kaže Istvud.

Do kraja festivala u okviru glavnog programa na dve bine smenjivaće se brojni muzičari od Džindžer bejker benda, Rona Kartera, našeg Duška Gojkovića, do „Džezanove“ i „Nuvel vag“.

broj komentara 0 pošalji komentar