Čitaj mi!

Paskaljević dobitnik nagrade „Sergej Bondarčuk“

„Sveslovenski forum“ odao je priznanje Goranu Paskaljeviću, dodelivši mu nagradu „Sergej Bondarčuk“, za doprinos filmskoj umetnosti u svetu. Paskaljević je ove godine jedini stranac kome je dodeljena ova prestižna nagrada.

Priznati srpski reditelj Goran Paskaljević dobitnik je nagrade „Sergej Bondarčuk" za doprinos filmskoj umetnosti u svetu, a priznanje će mu biti uručeno sutra u Moskvi, u okviru „Sveslovenskog foruma", obavestio je reditelj agenciju Tanjug.

Pokrovitelj ove prestižne manifestacije, koja je počela Danom slovenske pismenosti, 23. maja, a završava se krajem juna, je predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.

Nagrada „Sveslovenskog foruma" za književnost pripala je Valentinu Rasputinu, za likovnu umetnost Sergeju Andrijaku, a Paskaljević je ove godine jedini stranac kome je dodeljeno priznanje. Prethodnih godina ovu nagradu su, između ostalih, dobili Teo Angleopulos, Anžej Vajda, Nikita Mihalkov.

Paskaljević je tim povodom izjavio Tanjugu da mu je velika čast i zadovoljstvo da primi nagradu „Sergej Bondarčuk" i bude rame uz rame sa Valentinom Rasputinom, koga uz Solženjicina smatra najvećim savremenim ruskim piscem.

Srpski reditelj je pozvan da sledećeg dana po primanju nagrade, održi predavanje studentima filma na Univerzitetu u Moskvi, što mu, kako je rekao, predstavlja još veće zadovoljstvo od same nagrade.

Publika u Rusiji je dobro upoznata sa Paskaljevićevim filmovima, interesovanje studenata za njegov opus veoma je izraženo, o čemu svedoči činjenica da studentkinja Olesia Belokova radi doktorsku disertaciju na temu „Modernost u filmovima Gorana Paskaljevića".

broj komentara 0 pošalji komentar