„Beli, beli svet" oduševio u Lokarnu

Film Olega Novkovića „Beli, beli svet", koji je imao premiju na prestižnom festivalu u švajcarskom Lokarnu, oduševio i kritiku i publiku. Zbog velikog interesovanja publike zakazana i četvrta projekcija filma. Strani mediji „Beli, beli svet" nazvali „nezaboravnim i hrabrim", „veličanstvenim" i „pravom balkanskom operom".

Film „Beli, beli svet" naišao je na odličan prijem kritike i publike na festivalu u Lokarnu (Švajcarska), gde je premijerno prikazan u glavnom programu, saopštili su predstavnici Filmskog centra Srbije (FCS).

„Izuzetno ostvarenje srpskog reditelja Olega Novkovića. Usled patnji u svetu, jedina lepota koju možeš da daš svetu je lepota tragedije (koja je esencija onoga što reditelj hoće da prikaže)", ocenio je pariski "Le Monde".

„Beli, beli svet" je u dobio sjajne kritke i u ženevskim novinama "Tribune", švajcarskom listu na italijanskom "Corriere del Ticino", i britanskom časopisu "Screen Daily". U kritikama piše da je Novkovićev film „nezaboravan i hrabar film", „prelepa srpska tragedija", „prava balkanska opera", „najbolji film ovogodišnjeg festivala", „veličanstven film"...

„Beli, beli svet" je prikazan u takmičarskom programu u udarnom terminu 6. avgusta pred 3.000 gledalaca, među kojima su bili najugledniji predstavnici svetske filmske industrije i medija.

Aplauz novinara na konferenciji

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali glavni glumac i producent Uliks Fehmiu, reditelj Novković, scenaristkinja Milena Marković, producent Milena Trobozić Garfild, kao i koproducenti iz Nemačke i Švedske, a novinari su, što je veoma neuobičajeno, aplauzom pozdravili našu ekipu, ističe FCS.

Publika je takođe sa oduševljenjem prihvatila Novkovićev film i pozdravila ekipu filma dugotrajnim aplauzom.

Posle premijernog prikazivanja, „Beli, beli svet" je imao i dve reprize 7. i 8. avgusta, a zbog velikog interesovanja publike festival će poslednjeg dana, 14. avgusta, uz dozvolu producenata, prikazati film i četvrti put.

Umetnički direktor švajcarskog filmskog festivala Olivije Per istakao je Novkovićev film kao jedno od najoriginalnijih i najsnažnijih ostvarenja ovogodišnje selekcije u Lokarnu.

Inostrani mediji pišu i o izvanrednoj glumačkoj ekipi, koju predvodi Uliks Fehmiu, uz debitantkinju Hanu Selimović. U ansamblu su još Nebojša Glogovac, Milica Mihajlović, Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво