Žena sa slomljenim nosem

Višetruki pobednik nedavno završenog novosadskog „Sinema sitija“, film „Žena sa slomljenim nosem“, reditelja i scenariste Srđana Koljevića, svečano otvara festival srpskog igranog filma u Sopotu koji se održava od 2. do 6. jula.

Nakon rediteljskog debija „Sivi kamion crvene boje" posvećenog počecima građanskog rata u Jugoslaviji, u ostvarenju „Žena sa slomljenim nosem", Srđan Koljević pripoveda o posttranzicionom društvu i junacima zarobljenim između prošlosti i budućnosti. Govori o Beogradu danas, odbijanju i privlačenju između starosedelaca i došljaka.

„Hteo sam da napravim nešto što mislim da i meni nedostaje, a i publici nedostaje, a to je da ne zatvarajući oči pred svim tim premisama u kojima živimo postoji neki izlaz i da život ipak može da pobedi", objasnio je Koljević koji potpisuje i scenario ovog ostvarenja. 

U filmu se prožimaju tri priče, sudbine tri para koji kroz nemoguće ljubavi spasavaju jedni druge, prevazilaze lične traume i otkrivaju istinske razloge da nastave život.

Tu je i glavni junak - Brankov most kao metafora za duhovno i emotivno stanje ljudi zaustavljenih u saobraćajnoj gužvi, ali i u svojim rasturenim životima.

Prema rečima reditelja, „Žena sa slomljenim nosem"  jeste i gradski „roudmuvi" zato što spaja priče kroz lajt motiv Brankovog mosta „dajući jednu mozaičku sliku Beograda".

Iako obiluje duhovitim dijalozima, Koljevićev film pripada i žanru drame jer tretira gorke sudbine junaka.

Beograd je konačno slikan kako i zaslužuje - napokon je dobio neke od najlepših ikada viđenih panorama na filmskom platnu.

Odabrana muzika sa primesom nostalgije kao i prepoznatljive filmske posvete i citati u funkciji su priče.

Glumci Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Branka Katić, Nada Šargin, Jasna Žalica čine jedinstvenu podršku Koljevićevoj priči sa očekivanom optimistički intoniranom završnicom.

„Žena sa slomljenim nosem" osvojila je pet nagrada u Nacionalnoj klasi nedavno završenog festivala „Sinema siti", uključujući i onu za najbolji film.

Koljevićevo ostvarenje svečano otvara takmičarski festival srpskog igranog filma u Sopotu koji se održava od 2. do 6. jula, a uvršten je i u takmičarski program Međunarodnog festivala u Karlovim Varima.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">