„Kao rani mraz“ pred Beograđanima

Posle Novosađana i Beograđani su bili u prilici da vide filmski prvenac Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“. Uz veoma jaku glumačku ekipu Balašević je po sopstvenom scenariju ispričao „Priču o Vasi Ladačkom“.

Nakon novosadske premijere, rediteljski prvenac kantautora Đorđa Balaševića "Kao rani mraz", sinoć je prikazan pred beogradskom publikom u Centru Sava. Balašević, autor scenarija i muzike, složio je priču o najslavnijem Vasi u Vojvodini u dva i po sata filma.

Oni koji su voleli baladu "Priča o Vasi Ladačkom", a koji su u Novom Sadu pogledali film kažu da ih nije izneverila filmska priča, bez obzira što zbog neočekivanog raspleta događaja ima odstupanja od sadržaja pesme koju je Balašević napisao kada je imao 19 godina, a snimio dok je nastupao kao frontmen grupe "Rani mraz".

Balašević kaže da nije više "onaj klinac, koji je baladu odsvirao za svoj 20. rođendan". Sada na te sudbine gleda sa pozicije sadašnjeg iskustva, pa je želeo da napravi peripetiju. Sada su svi iznenađeni time kakva je to nova verzija ili, kako u jednom momentu kaže jedan od glavnih junaka, "Vasa Ladački - to nije to ime, to je sudbina".  

Vreme i priču o Vasi Balašvić je oživeo na obalama Tise, a za galeriju likova u filmu okupio je zvezde s prostora bivše Jugoslavije. Jedan od njih je Rade Šerbedžija.

"Radetu sam rekao: To nije uloga pisana za tebe, nego je uloga pisana po tebi. I on se uklopio u matorog ili sredovečnog Vasu Ladačkog", kaže Đorđe Balašević.  

U filmu igraju i Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, koji uz Miru Banjac, Nikolu Đurička, kantautorovu ćerku Jovanu Balašević i Danijela Kovačevića, koji tumači mladog Vasu, i mnoge druge, grade mozaik ove ljubavne priče koja kreće na bioskopsku turneju, uprkos manjku sala.

Glavna ideja je "kinobus", objašanjava Balašević i dodaje da će se posle zvaničnih premijera film "zaleteti prema svim mestima gde ih očekuju i gde filmovi godinama nisu prikazivani".  

Bitan segment filma je i muzika. Peva i mađaraska pevačica Marta Šebašćan, koja je svetsku slavu stekla filmom "Enleski pacijent", a jednu od numera odsvirao je rumunski virtuoz na Panovoj fruli Georgi Zamfir.

Tamburu i Panovu frulu, dva čudesna i na prvi pogled nimalo srodna instrumenta, Đorđe Balašević uspeo je da ujedini u rediteljskom debiju - "Kao rani mraz".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи