Читај ми!

„Usekovanje“ konačno pred domaćom publikom

Posle osvojenih nagrada na inostranim i domaćim festivalima, novi domaći film „Usekovanje“, konačno je i pred domaćom publikom. Debitantski film Siniše Cvetića, stao je u slavski dan jedne srpske porodice.

Tajna slavske trpeze i njenih domaćina u šest poglavlja. To je okvir za portret beogradske porodice koja slavi Svetog Jovana Krstitelja. I dok ga posmatramo, zajedno sa akterima priče nastale iz pera Davida Jakovljevića, otkrivamo šta porodicu čini disfunkcionalnom – od krize srednjih godina, straha od odrastanja do bekstva od realnosti čemu su sklone sve generacije pod istim krovom.

„Mislim da je poenta u tome da oni kao porodica ne funkcionišu, da ti odnosi koji se očekuju da postoje unutar porodice ne postoje. I onda mi zapravo naše junake naučimo da moraju da budu otvoreniji i iskreniji sa sobom“, navodi Siniša Cvetić, reditelj filma.

Model ponašanja, prenosi se sa kolena na koleno. Uz dobre, nasleđuju se i loše navike, što je slučaj sa problematičnim glavnim junakom oko koga je i koncentrisan zaplet i rasplet zamršenog porodičnog klupka. Svako živi svoj život i niko nikog suštinski ne poznaje.

„Mislim da su svi članovi porodice na neki način crne ovce. Ništa manje, ništa više nego Jovan. Mislim da svi gledaju sebe na neki negativan način zbog svih tih svojih strahova, nesigurnosti i tajni koje gaje u sebi“, smatra Pavle Mensur koji tumači lik glavnoj junaka, Jovana.

Cvetićev film je odskočio. Dramska priča sa izbalansiranim humorom, gleda se u dahu zahvaljujući rediteljskoj inventivnosti i spontanoj glumi vrsnih glumaca.

Usekovanje je potvrda da je lepota u jednostavnosti.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи