Читај ми!

U Jugoslovenskoj kinoteci počeo je 21. Festival iranskog filma

U toku više od dve decenija postojanja Festival iranskog filma nam svake godine pruža uvid u kinematografiju posebne poetike i suptilnosti, jednostavnosti sa kojom nam prenosi najdublje emocije i čija su ostvarenja zastupljena na svim značajnim svetskim festivalima. 21.izdanje nam predstavlja filmove inspirisane mladima.

„Ušli smo u treću deceniju festivala, bilo je dosta filmova i gostiju, a ovo je prvo izdanje u kome će fokus biti na kinematografiji u kojoj su deca i omladina", rekao je Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske.

Za svečano otvaranje Festivala iranskog filma odabrana je drama Čaura i leptir u režiji Mohamada Selehinedžada o sedmogodišnjoj devojčici Parvane koja živi sama sa ocem u selu na severu Irana. Ostvarenje Orah pripoveda o dečaku koji se nosi sa razvodom roditelja, dok poetično ostvarenje Skijaš priča o odnosu dečaka Džolija sa neobičnim ljubimcem,planinskom kozom.

„Na programu će biti pet filmova. Dva su inspirisana Fedosijevim spevom Šahname ili Knjiga kraljeva, a ostali filmovi su lokalne priče o životu dece i mladih u Iranu. Festival je prilika da se i mlada publika u Beogradu upoznaju sa životom i tradicijom u Iranu", istakao je Amir Purpezešk, direktor Iranskog kulturnog centra.

Festival iranskog filma održava se u Kinoteci i traje do 5.februara 2023.godine. Zatvoriće ga animirano ostvarenje  Amin i Akvan zasnovan na priči o ljubomori i osveti Čovek i nečovek čuvenog iranskog pisca Mahdija Azara Jazdija.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи