Читај ми!

Kome je Vera bila problem a kome heroina - počinje emitovanje priče o četvorostrukoj špijunki

Priča se da je bila četovrostruka špijunka koja govori nekoliko jezika, da je bila samouverena, krupnooka zavodnica u muškom svetu šijunaže, čak i da je upoznala Hitlera - za šta nema dokaza. O Veri Pešić pre i tokom Drugog svetskog rata, filmsku priču već je videlo oko 80 hiljada bioskopskih posetilaca, a sada će i televizijska publika. Serija od 10 epizoda, triler s elementima melodrame, od večeras - na našem Prvom programu vikendom.

Kada jedna srpska špijunka oteža ili olakša poslove tokom svetskog rata svim stranama, onda se o filmu o Veri Pešić utisci dugo prepričavaju. Maštala je o životu iz holivudskih filmova, a saradnja sa jugoslovenskom, nemačkom, francuskom i engleskom obaveštajnom službom nije joj ostvarila snove.

U seriju je stalo još više intrigantnih događaja uz dublje obrađene likove.„Ženski glavni likovi su prilično retki i u svetskom filmu, naročito u domaćem. U pričama koje se dešavaju recimo u istorijskoj epohi kao što je Drugi svetski rat. U tom smislu Vera Pešić jeste osveženje. Meni je jako drago što smo uspeli da nađemo neki balans između istorijske Vere i nekih faktualnih okolnosti njenog života, i onog nužnog dela gde smo mi morali u stvari da romansiramo priču i da je pretvorimo u fikciju", kaže reditelj Nedeljko Kovačić.

Vera - fikcija pomešana sa istorijskim činjenicama zasnovanim na istraživanjima nemačkih i četničkih izveštaja, dokumentacije predratne kraljevske vojske i mnogih neformalnih tragova.

Odnos Vere Pešić i nemačkog obaveštajca Karla Krausa, postaje deo državnih odluka i utiče na gotovo sve važne događaje u okupiranoj zemlji.

„Moram da priznam da sam osećala i veliku odgovornost, s obzirom na to da je ona postojala, ali sa druge strane, postoji jedan element mašte i fikcije, i mislim da je na najbolji mogući način uklopljeno. Mi stvarno pratimo intimnu priču jedne žene tokom Drugog svetskog rata. Mislim da će ta priča i ceo taj njen život dobiti svu svoju punoću u ovih 10 epizoda televizijske serije. Ja kao glumica sam se referisala na napisane epizode jer se tu dobija onako jedna hronologija događaja, priča koja je ispričana od početka do kraja sa bezbroj novih likova u odnosu na film, a oni koji su bili na filmu će dobiti dubinu, višeslojnost", izjavila je glumica Jovana Stojiljković.

Ovde Karl Kraus dobija jednu drugu boju, odnosno dodatnu boju. To nije samo crni ili beli lik, odnosno obojen u crno ili belu boju - to je mnogo dublji čovek sa jednom velikom tragedijom unutrašnjom i primoran je da radi to što radi", kaže glumac Petar Zekavica.

Svakog vikenda narednih pet nedelja otkrivaćete kome je Vera budila nezadovoljstvo a kome bila heroina u vreme kada je svako morao da odabere stranu.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара