Читај ми!

Lordan Zafranović – zabranjivan i slavljen, večiti borac protiv zla

Jedan od najvećih reditelja na ovim prostorima, laureat mnogih prestižnih nagrada, Lordan Zafranović obeležava 60 godina karijere. Autoru kultnih filmova, koji snima novi „Zlatni rez 42 – djeca Kozare“, Jugoslovenska kinoteka priređuje retrospektivu.

Autor kultne trilogije Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Večernja zvona, otvarao je kroz igrane i dokumentarne filmove poput Krvi i pepela Jasenovca i Testamenta bolne teme, priče čija je tišina mnoge uznemiravala.

Zadirao je u najmračnije odaje ljudske psihe, ogolio istoriju, pozivao na razum i oproštaj. Mnogo toga lepog, ali i gorkog stalo je u šest decenija Zafranovićevog jedinstvenog, raskošnog opusa.

„Moj život je bio jednostavan, bio je to film i samo film. Izgleda mi kao da je pet ljudi, a ne jedan čovek to prošao, i naravno ta politika koja nas je stalno pratila, ubijala i na kraju dotukla i izbacila iz vlastite zemlje, tako da su to stvari koje su vrlo dramatične. Nikada nisam mogao pomišljati u životu da će spajanje dva kadra u montaži proizvesti toliko besa da moraš otići iz vlastite zemlje“, kaže slavni reditelj.

Zafranovićeva najbolja dela prožeta su snažnim osudama nacionalizma, ratnih zločina, genocida u Drugom svetskom ratu. Imao je odgovornost, hrabrost, empatiju prema žrtvama.

„Završio sam jednu i drugu akademiju i na neki način sam se susreo sa tim zlom u Jasenovcu. Osetio sam da je to zlo negde nastalo u mojoj okolini. Količina zla pojedinačno i masovno me je fascinirala. Onda sam odlučio da taj medij koji sam u to vreme poznavao dosta dobro, da stavim u funkciju, da istražujemo to i da mi film da neke odgovore“, ističe Zafranović.

Zločin i lepota, poetika i senzibilnost – kontrasti su koje je suočavao u gotovo svim svojim delima.

„Taj kontrast je jednostavno pogodan da bi se objasnilo da oko nas je zlo. Da smo tu i da u nama je zlo. Samo treba da se pojavi vreme, ideologija koja to podstiče, propaganda i onda se pojedinačno i masovno krene“, objašnjava Zafranović.

Zbog beskompromisnog odnosa prema istorijskim činjenicama, trpela je njegova karijera i on lično. Lordan Zafranović ne odustaje. Čekamo njegov prvi dugometražni igrani film o logoru Jasenovac, kao umetnički krik da se zlo više ne ponovi – Zlatni rez 42 - djeca Kozare.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво