Читај ми!

Večeras na RTS-u: „Gradonačelnik“, dokumentarac o Branku Pešiću

Dokumentarni film „Gradonačelnik" nije samo dirljiva priča o legendarnom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću, nego i o voljenom građaninu prestonice, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda. Dokumentarac će biti prikazan večeras od 20 časova na Drugom programu RTS-a.

Za vreme devetogodišnjeg mandata Branka Pešića kao gradonačelnika, podignuti su „Gazela", „Beograđanka", hale „Pionir" i „Pinki", Hotel „Jugoslavija", završen je Muzej savremene umetnosti, prokopan Terazijski tunel, napravljena čuvena Mostarska petlja, otvoreni su bazeni „Olimp" i „25. maj", a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište.

Beograd je sa svojih 680 hiljada prešao na 920 hiljada stanovnika, a izgrađeno je čak 86.000 stanova. Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, počeli su BITEF i FEST, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih građana.

Scenario za dokumentarac Gradonačelnik pisala je Duška Jovanić, koja kaže da je ideja za film potekla od Gorana Vesića.

„Želeli smo da ga pokažemo kao graditelja, kao čoveka koji je za devet godina sagradio sve ono o čemu danas govorimo najnormalnije, što pripada simbolima ovog grada, a s druge strane, da pokažemo i njegovu intimu kao brižnog oca, sina, muža ali i veseljaka, velikog bekriju koji je umeo da fascinira ali i da patosira, pa je i bilo nekoliko skandala", izjavila je Duška Jovanić.

Gradonačelnik je umetnički dokumentarac koji budi najlepša sentimentalna sećanja na Beograd kao svetsku metropolu, kultne ličnosti i događaje u jednom drugačijem vremenu.

Dokumentarac sadrži brojne arhivske snimke i svedočenja članova porodice, prijatelja i savremenika i govori o životu i radu Branka Pešića, u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda.

Duška Jovanić je razgovarala sa mnogo ljudi koji su živeli u to vreme i sarađivali sa Pešićem.

„Govore i njegovi ratni drugovi, učesnici Bitke na Sutjesci", rekla je Jovanićeva. 

„Građani su ga prihvatali kao svog prvog komšiju, on je bio i rod i pomoz' bog, i Supermen. Građani su mogli ne samo da ga zovu već i da kucaju na vrata njegove kuće", ispričala je autorka scenarija.   

Bilo je to vreme napretka i izgradnje Beograda i iz ovog filma mnogi će moći dosta da nauče, ne samo o Pešiću, već o jednom posebnom periodu života glavnog grada.  

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи