Читај ми!

Bronza u Indiji za seriju Školskog programa RTS-a „Da sam ja Mina“

Na 16. internacionalnom filmskom festivalu Čin u Indiji (Chinh India Kids Film Festival) serija „Da sam ja Mina“ Redakcije školskog programa osvojila je treće mesto. U kategoriji programa do 20 minuta, ispred Srbije, na drugom mestu je program sa Novog Zelanda, dok je prvo mesto pripalo dečjem filmu iz Velike Britanije. S obzirom na to da je u pitanju veoma priznat festival edukativnih programa za decu i da su Indijci poznati kao izuzetni poznavaoci metodologije učenja kroz zabavu, ekipa emisije i Redakcija školskog programa ponosna je na ovakav uspeh.

Da sam ja Mina je kroz igrano-dokumentarnu formu donela novi koncept serije koja komentariše drugu seriju. Igrana serija Mina prelazi nivoe otvara razna pitanja i situacije kroz koje prolaze junaci serije, da bi poslužila kao povod za razgovor u dokumentarnoj seriji Da sam ja Mina, gde deca iz različitih škola govore o svojim iskustvima i šta bi radili da su na Mininom mestu.

„Posebno mi je drago što je ovakav format prepoznat na različitim festivalima u Evropi, a sada i u Indiji, zato što smo pokrenuli i neke važne teme kao što su vršnjačko nasilje, komunikacija, različitost, problemi dece. Bilo je izazovno, a i zabavno raditi intervjue sa skoro stotinu dece kroz kastinge i sama snimanja, u čemu nam je mnogo pomogla Gordana Mijalković, dečji psiholog. Zaista smo imali želju da uđemo u njihov svet, kao i da ih pokrenemo da nam ga predstave iskreno i otvoreno. Trenutno pripremamo drugu sezonu igrane serije, sa kojom verujem da smo i mi prešli sledeći nivo i očekujem da će nastaviti uspeh prve sezone“, kaže urednica serije Marija Tošić.

Reditelj Marko Jeftić ističe koliko je ovakva serija bila važan zadatak: „Bilo je izazovno pronaći meru i pravi komunikacijski ton i razbiti predrasudu da edukativni sadržaji moraju da budu dosadni. U profesionalnom smislu festivalski život serije na međunarodnim manifestacijama pružio nam je ohrabrenje da stvari koje se proizvode u Srbiji u daleko skromnijim uslovima mogu, kreativno i idejno, da stanu na crtu produkciono daleko superiornijim serijama zapadnih javnih servisa“.

Ekipa koja je realizovala seriju Da sam ja Mina:
Urednik serije: Marija Tošić
Producent: Dragana Bogdanović
Dramaturg: Kristina Đuković
Stručni saradnik, psiholog: Gordana Mijalković
Montažer: Ivan Vasić
Direktori fotografije: Milan Rakić, Sima Dmitrić
Reditelj: Marko Jeftić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво