Читај ми!

Film „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“, nagrađen na festivalu „Filmsko bdenje duše"

Film „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“, autorke Sanje Dragićević Babić, dobitnik je glavne nagrade „Bdenje Jakova Orfelina" na 16. festivalu Filmsko bdenje duše u Sremskim Karlovcima.

Film, u produkciji RTS-a, govori o zločinu ustaša 1941. godine u selu Prebilovci, gde su ubijani i u jame bacani, uglavnom žene, deca i starci. Film o volji za životom, dostojanstvu, pamćenju. O selu u kojem je dva puta zaustavljan život, a ono iznova oživljavalo.

Tradicionalno priznanje „Bdenje Jakova Orfelina" prema propozicijama, dodeljuje se filmovima koji se, prema kriterijumima žirija, izdvajaju od ostalih kao posebne vrednosti.

Ovom nagradom nagrađena su još tri filma: Jagorida autora Nebojše Ilića, Jeni, malo svjetlo sa zapada autora Slobodana Simojlovića i film S one strane duge, Milane Majur.

Odabrani filmovi imaju ravnopravan status glavno-nagrađenih.

Film Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak, prvi put je prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu, gde je bio najgledaniji. Televizijsku premijeru, na našoj televiziji, imao je u aprilu.

U međuvremenu, nagrađen je za najbolji scenario na Međunarodnom Festivalu "Shape of life" u Ruskom gradu Permu i dobitnik je specijalne nagrade žirija za temu na Festivalu duhovno-dokumentarnog filma u Zaječaru.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво