Читај ми!

„Taktons“: Najuspešniji javni servis je Radio-televizija Srbije

Naša kuća proglašena je za najuspešniji javni servis sa najviše pobeda na Međunarodnom takmičenju tonskih snimaka „Taktons", koje po 18. put organizuje Radio-televizija Vojvodine. RTS-u je pripala i nagrada za javni servis sa najviše poena u radijskoj selekciji, pa je tako ušao u istoriju ovog takmičenja, jer se do sada nije desilo da jedna medijska kuća na „Taktonsu" dobije ukupno sedam priznanja.

 

Naš kolega Milan Filipović podelio je prvo mesto sa kolegom iz Radio-televizije Vojvodine Miloradom Ićitovićem u dokumentarno-dramskoj kategoriji, sa uvek jakom konkurencijom.

„Jako je teško, jer se tu svaka greška čuje. Tako da su članovi komisije jako rigorozni u ocenjivanju. Mada smo mi ove godine prešli pet. Kada se pređe ocena pet, to je jako dobar snimak", rekao je Milan Filipović, šef grupe za dramska snimanja Radio Beograda.

Od 72 snimka u 13 kategorija, naša kuća odnela je ukupno sedam nagrada, a druge kolege dobitnici iz Radio Beograda su i Miloš Marinković, Zoran Marić, Mirko Ramović i Ljubinko Gordić.

„Zato smo posebno ponosni jer smo mnogo toga uradili na digitalizaciji da samu tu produkciju radijsku dovedemo tehnološki na najveći nivo. Stoga da, to je prava formula očigledno. Digitalna produkcija. Vešti i umešni dizajneri zvuka Radio Beograda", rekla je Zorana Bojičić- direktorka tehnike Radio Beograda.

Najprestižnije nagradu „Ivan Fece" ustanovljenu u znak sećanja na osnivača takmičenja, koja se dodeljuje za najbolje ocenjeni snimak, pripala je, predstavniku javnog servisa Slovačke.

„Još sam u šoku jer ovde radim tek godinu i po dana. 15 godina radio sam žive prenose. Pokušao sam nešto novo i evo neko mi kaže da znam da radim", ističe Mihail Valki, inženjer zvuka, iz RTV Slovačka.

Konstantin Rajdovski iz Bugarske dobitnik dva priznanja bavi se dramom, miksovanjem, masteringom. Prvi put je ovom takmičenju.

„Za mene je najvažnije bilo znjanje i iskustvo kolega sa kojima sam komunicirao i koji su uradili veoma dobre snimke produkcijski i predstavili ih ovde", dodaje Konstantin Rajdovski. inženjer zvuka iz Bugarskog nacionalnog radija.

Ovo je jedino takmičenje ove vrste u svetu, a međunarodni žiri ima četiri člana iz Mađarske, Slovenije i dva iz Srbije, dok se svake godine ostali članovi biraju među učesnicima.

„Izuzetno je važan sistem ocenjivanja, sistem žiriranja, sistem ocenjivanja svih snimaka. Jako se vodi računa da ocenjivanje bude nezavisno i da zaista pobedi najbolji snimak", naglasila je Maja Smiljanić, predsednica organizacionog odbora TAKTONS-a.

Ove godine takmičili su se javni servisi Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovačke, Rumunije, oba javna servisa Srbije i po prvi put, javni servis Bugarske.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво