Читај ми!

Trag divljači – triler o surovom ubistvu koje otkriva mračne tajne Jugoslavije

Bioskopska jesen je u znaku domaćih premijera. Uzbudljiv politički triler „Trag divljači“, rađen po motivima proze Živojina Pavlovića, donosi osveženje srpskoj produkciji. Režiju potpisuje Nenad Pavlović.

Po žanru, temi drugačijoj od aktuelnih u srpskom filmu, načinu na koji je snimljen i režiran, Trag divljači donosi arhaičnu estetiku i način pripovedanja. Vraća nas na sam kraj 70-ih godina prošlog veka u SFRJ i samo je naizgled nostalgičan prikaz „starih dobrih vremena“.

Ovo je kompleksna priča o početku raspada te države, o surovom ubistvu u izmišljenoj varošici u istočnoj Srbiji i o skrivenim porodičnim tajnama.

Kada se u dramu porodice Jotić umešaju i tajne službe, komunistička vlast i jedan ambiciozan novinar idealista – film u svim segmentima intrigira epohom koju obrađuje.

„Jugoslav Bucalo je predstavnik onog novinarstva kako ga mi rado glorifikujemo. To je čovek koji je istinoljubiv, koji je dosadan kao stenica, koji ne preza od autoriteta, ne preza od toga čak da žrtvuje sopstvenu karijeru, čak i život. Jedino što ga interesuje jeste istina i želja, odbrana za slobodu u kojoj je i sam učestovao“, kaže glumac Radivoje Bukvić.

Lik moćnog udbaša na zalasku života koji preživljava lomove i opstaje, ključna je figura složene slagalice. Bori se sa ličnim, demonima predaka i posla kojim se bavi.

„Demoni o kojima vi govorite su zapravo velika snaga Žikine čitave te trilogogije, pa i ovoga, a mene su inspirisali... Demoni su ono što nosimo, o čemu mislimo, sanjamo, čega želimo da se oslobodimo, a što nas zapravo proganja. Sve ono što smo zapravo činili ili ne činili“, ističe glumac Predrag Miki Manojlović.

„Pokušao sam da se referišem na poznate jame, grobnice koje su nastajale tokom ili krajem Drugog svetskog rata gde su mnogi ljudi stradali i nestali i kojima je suđeno po kratkom postupku – narodni sud, kako se to već zvalo. Hteo sam da referišem na te zločine komunističke koji su postojali, kao što je bio Goli otok“, navodi reditelj Nenad Pavlović.

Trag divljači ide tragom film noara, crnog talasa, kriminalističkog filma. Osim starijim poklonicima žanra, film će posebno biti interesantan mlađoj publici. Saznaće šta je fiksni telefon nekada značio.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво