Čitaj mi!

Snimanje filma „Žuta kuća“ ulazi u završnu fazu

Filmom „Žuta kuća“ nastavljeno je snimanje serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“ koji zajedno realizuju RTS i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Nakon dvadesetak dana snimanja u okolini Prijepolja, filmska ekipa poslednje kadrove snima u Beogradu.

Film Žuta kuća ekranizacija je izveštaja Dika Martija iz decembra 2010. godine. U izveštaju Savetu Evrope Hašima Tačija označio je kao vođu mafijaške grupe odgovorne za trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima. Na to je ukazala i bivša tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte. U knjizi je pisala da je podatke o tome 1999. godine dobila od novinara.

„Ceo ovaj film i dramatizacije koje smo snimili zasnivaju se na izveštaju UNMIK-a iz 2003. godine koji sadrži izjave svedoka. Sama eksplantacija organa, znači vađenje organa dešavala su se u mestu koje se zove Fuše-Kruje i koje se nalazi blizu aerodroma u Tirani“, kaže Slađana Zarić, autorka filma i novinarka RTS-a.

„Snimanje Žute kuće je naš dug prema potomcima, prema onima koji će tek doći. Snimanje Žute kuće je dug prema istini, jer samo istina može objasniti šta se zapravo dešavalo 1998. i 1999. godine na prostoru Kosova i Metohije. Žuta kuća je priča o užasu, o monstrumima. Žuta kuća je priča sa kakvim zlom su se Srbi borili“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Nakon 15. juna 1999. godine i povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova i Metohije, stradalo je 1.200 ljudi. Više od 700 je srpske nacionalnosti. Njih 350 vode se kao nestali, podseća autorka. Podvlači da ni 23 godine kasnije ne znamo njihovu sudbinu, a veruje se da su mnogi od njih završili u Žutoj kući.

„Ono što bih jako želela i što je naredna faza rada, a to je da pronađem sagovornike u inostranstvu koji će pričati o svemu tome. Zaista bih volela da razgovaram sa nekim generalima KFOR-a i da pitam zašto je to baš bilo tako“, naglasila je Slađana Zarić.

U okviru serijala do sada su snimljena i emitovana dva dokumentarna filma o događajima na Kosmetu 1998. i drugi o dešavanjima u Račku početkom 1999. godine. Emitovanje filma Žuta kuća, očekuje se sledeće godine.

broj komentara 0 pošalji komentar