Читај ми!

Dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“ sniman u Subotici

Posle velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod“ koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2020. godine, "Optimistic film" je započeo novi dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“.

U filmskoj radionici produkcije "Optimistic film" stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i "Optimistic film" u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki svesrpski projekat, dokumentarni film i serijal Srpsko kolo.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

"Optimistic film" realizuje dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima širom Republike Srbije, od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Užica, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Severne Mitrovice, Leposavića, Gračanice, Peći do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Vašingtonu, Užicu, Pirotu, Zaječaru i Nišu, snimanje serijala završeno je i u Subotici.

Snimanje u Subotici je obavljeno u saradnji sa Folklornim ansambl „Bratstvo“ iz Subotice. Kroz igre ovog kraja i uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima, snimanje je upotpunjeno intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Subotice i okoline.

„Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju. Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo Uneskove nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru“, navodi reditelj i producent, dr Željko Mirković.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара