Читај ми!

Svetlost kad je svuda bio mrak – dokumentarac „Sveto kraljevstvo“ o Nemanjićima

U toku je snimanje dokumentarno-igranog serijala „Sveto kraljevstvo“ koji će se na našem programu emitovati sledeće godine. Više od dvadeset istoričara i vizantologa govoriće o usponu srpske srednjovekovne države i vladavini dinastije Nemanjić.

Tako počinje jedan od osvajačkih pohoda Nemanjića. Ekipa dokumentarno-igranog serijala Sveto kraljevstvo pokušaće da osvoji i prikaže srednjovekovni period u kojem su nastale srpska država, crkva i kroz koji je stvaran naš kulturni identitet.

„Ono što je za mnoge mračni srednji vek za nas predstavlja doba svetlosti i to svetlosti koja kroz vekove i kroz vreme nekako pronalazi način da dopre i do današnjeg dana“, kaže autor serijala Marko Savić.

Scenografija, kostimi, naoružanje pripremaju se izuzetno pažljivo jer je zadatak da što vernije oslikaju različite periode srednjeg veka.

„Ovde možete videti jednog viteza iz perioda Stefana Dečanskog ili s početka vladavine Dušana Silnog. Imamo sve epohe, imamo i lepu kolekciju tih ranijih oklopa u RTS-u“, navodi Ognjen Kosorić iz udruženja „Beli orlovi“.

„Sve je autentično, sve je tačno i jednostavno uživamo da radimo ovakve stvari“, kaže glumac Petar Strugar.

Animacije, igrane rekonstrukcije i naracija obogatiće priče nekih od najvećih svetskih stručnjaka vizantologije. Ipak, segmenti srednjeg veka zauvek će ostati tajna.

„Mi ćemo dati priliku stručnjacima da o tome govore svaki iz svog ugla što će pružiti i priliku gledaocima da vide da istoriografija nije forenzika i da nekada istina izmiče. Nekada se može utvrditi, a nekada o njoj postoje samo manje ili više argumentovana mišljenja“, objašnjava dr Srđan Pirivatrić sa Vizantološkog instituta SANU.

Serijal od 12 epizoda u produkciji „Blekbuka“, biće emitovan na RTS-u sledeće jeseni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво