Читај ми!

Stranim produkcijama Srbija može da ponudi sve osim mora

Sve više stranih produkcija prepoznaje Srbiju kao atraktivnu lokaciju za snimanje filmova, serija, reklama. Tome doprinose i državne subvencije a analiza Ekonomskog fakulteta pokazala je da se na svaki evro podsticaja državi vrati 4,57 evra prihoda.

U reklami koju ekipa iz Nemačke snima u Beogradu sve se vrti unazad. Naša produkcija ide u suprotnom smeru, u korak sa svetom, i to je jedan od glavnih razloga što je sve više stranih ekipa kod nas. Ravnopravni sa konkurencijom na globalnom tržištu postali smo 2016. godine, kada je u Srbiji uveden sistem povraćaja. Deo sredstava za proizvodnju filmskih sadržaja vraća se filmskim ekipama.

„Ovaj sistem je najviše usmeren i treba ga posmatrati kao investicioni program, dakle nešto što funkcioniše po principu da nakon što produkcija dođe u zemlju, završe sav posao, potroše novac, vrati im se između 20 i 30 odsto nazad“, kaže Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Srpska filmska asocijacija i Ekonomski fakultet drugi put su proveravali na koji način filmske produkcije doprinose ekonomiji države. Izveštaj pokazuje da je sistem podsticaja samoodrživ, jer se gotovo polovina uloženih sredstava direktno vrati u budžet samo kroz poreze i doprinose.

A u narednom periodu, koliko para – toliko muzike. Što više uložimo u kvalitet – ugostićemo sve veće producentske kuće.

Srbija nudi sve osim mora

„Na ovom tržištu se ne smemo takmičiti niskim cenama. Ako imamo vetar u leđa koji država daje sa podsticajima i investicijama na tržištu se sada moramo boriti kvalitetom. Ono što pokazuje studija jeste da smo dostigli taj kvalitet zato što smo uspeli da povećamo prosečan budžet snimanja za čak oko 40 odsto, tačnije 37 odsto“, objašnjava dr Igor Kovačević sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Osim po gostoprimstvu i stručnosti, u svetskim krugovima na dobrom smo glasu i zbog lokacija za snimanje.

„Baza lokacija se prikuplja već nekih desetak godina, stalno se dopunjuje, obnavlja. Srbija pruža zaista različit spektar lokacija, sve osim mora“, istakao je Bogdan Petković, predsednik Srpske filmske asocijacije.

Fali nam more, a i više filmskih stručnjaka u različitim oblastima. Edukacija mladih, saradnja države i struke, doprineće tome da u filmovima i serijama sve češće prepoznajemo ulice i predele naše zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи