Читај ми!

Kakve „Krajnosti“ nas očekuju na Festivalu austrijskog filma

U Kulturnom centru Beograda pod sloganom „Krajnosti“ od 22. do 25. septembra biće održan Austrijski filmski festival.

Tematska, stilska i žanrovska raznolikost, fokus je ovogodišnjeg festivala, na kom će biti prikazano sedam dugometražnih ostvarenja savremene austrijske filmske produkcije. Njegov moto su „Krajnosti“ – one koje nas u svakodnevici okružuju, a koje su najmanji zajednički imenitelj odabranih filmova.

„Na kraju se iskristalisalo ovih sedam filmova koji su svi poprilično različiti i ne možemo ih povezati u jedan deo. Zato se i ideja festivala zove 'Krajnosti', i baš zato sve te teme koje se obuhvataju u svim filmovima su od migrantske krize, potrage za identitetom, razmišljanja o toksičnim maglama koji preovladavaju čitavom zemaljskom kuglom, i naravno film koji zatvara, Rimini koji je verovatno i najatraktivniji, koji se bavi žalom za mladošću jednog ostrašćenog muzičara i rok zvezde iz sedamdesetih“, objašnjava dr Aleksandar S. Janković, selektor Festivala.

Festival svečano otvara reditelj Ludvig Vust sa svojim najnovijim ostvarenjem 3:30PM, u kojem na emotivan način ispituje teme prijateljstva, komunikacije, tehnologije, istorije i pamćenja uz primese uznemirujućeg humora.

Gošća festivala je i Monika Vili, montažerka, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne palme i Oskara.

„Srećni smo što će Ludvig Vust biti na otvaranju festivala u Beogradu i Novom Sadu, a posetiće i Fakultet dramskih umetnosti. On je veoma neobičan reditelj filmova koji nisu visokobudžetni, ali je veoma uspešan, sa brojnim učešćem na međunarodnim festivalima. S druge strane, Monika Vili je montažerka, koja je do sada radila neke od najuspešnijih filmova austrijske kinematografije. Sarađivala je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Seidlom, čije će poslednje ostvarenje film Rimini predstaviti na zatvaranju u Beogradu“, navodi Adrijan Fajks.

Program Austrijskog filmskog festivala u Kulturnom centru Beograda počinje 22. septembra, dan kasnije u Kulturnom centru Novog Sada, dok će niška publika sa austrijskim ostvarenjima moći da se upozna u Sinepleksu, od 24. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво