Читај ми!

Izviždali su je, a Džon Vejn kipteo od besa – Holivud ispravlja nepravdu od pre 50 godina

Skoro 50 godina nakon što je Indijanka, pripadnica Apača, Sačin Litlfeder u večeri dodele Oskara 1973. godine izašla na binu da objasni da veliki holivudski glumac Marlon Brando ne želi da primi Oskara zbog načina na koji se u filmovima prikazuju Indijanaci, američka Akademija filmske umetnosti i nauke joj se izvinila za zlostavljanje koje je nakon toga pretrpela.

Iz Muzeja filma američke Akademije rečeno je da će 17. septembra Sačin Litlfeder (Malo Pero), koja sada ima 75 godina, biti pozvana na veče „razgovora, zaceljenja i počasti“, prenosi AP.

Kada je Marlon Brando 1973. godine osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu Kum, Litlfeder je u indijanskoj haljini i mokasinama od jelenske kože izašla na scenu kao prva Indijanka koja je to uradila na dodeli najprestižnije filmske nagrade na svetu.

U svom govoru koji je trajao 60 sekundi, ona je objasnila da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog „načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta“.

Neki u publici tada su je izviždali, a prema rečima svedoka tog događaja, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa.

Litlfeder se seća da je zbog svog kratkog istupanja na ceremoniji dodele Oskara te 1973. godine, bila izložena višegodišnjoj dikriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

Objavljujući odluku o pozivu na izvinjenje koji je upućen ovoj hrabroj ženi, Muzej američke filmske akademije je preneo reči predsednika Akademije Dejvida Rubina koji je napisao da je govor koji je održala Litlfeder bio snažan javni istup „koji nas i danas podseća na neophodnost poštovanja ljudskog dostojanstva“.

„Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog svoje izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena koju ste platili za uništenu karijeru u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga vam nudimo naše najdublje izvinjenje i izražavamo vam naše iskreno divljenje“, napisao je Rubin.

Reagujući na pismo Dejvida Rubina Litlfder je izjavila da je „duboko ohrabrujuće videti koliko se toga promenilo“ od vremena pre 50 godina kada je javno odbila da primi Oskara u ime Marlona Branda zbog načina na koji se u holivudskim filmovima prikazuju Indijanaci.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво