Читај ми!

Snima se nova serija: „Srpske narodne bajke“

Početkom jula u studiju 9 u Košutnjaku završeno je snimanje nove serije „Srpske narodne bajke“ Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa. Serija će u četiri epizode, uz bogate ilustracije i animacije govoriti o četiri teme – poreklo bajki, progonjene devojke, kršenje zabrana u bajkama i nadmetanje sa nadmoćnijima. O ovim temama govoriće se uz tumačenje bajki: „Zlatna jabuka i devet paunica“, „Pepeljuga“, „Baš Čelik“, „Đavo i njegov sluga“ i „Devojka cara nadmudrila“.

Ovo je prvi put da se radi serija o našim bajkama ovakvim postupkom. Uz naratorska vođenja iz „čarobne sobe“ uz kamin i sveće, u kojoj se čitaju bajke, i tumačenje akademskih profesora, serija uključuje i doigravane scene, ilustracije i animirane crtane scene koje rade: Aleksa Gajić, Vukašin Gajić, Tijana Marjanović, Branko Đukić.

Biće korišćeni i crteži čuvenog Đorđa Lobačeva, a crtežima u seriji učestvuju i Bob Živković i Boban Savić Geto. Maštovite ilustracije u pesku za seriju radi psiholog i slikarka Anja Kononenko.

Serija je snimana i u Resavskoj pećini, u Tršiću, na Bibinoj plaži na Drini, iznad naših raskošnih tvrđava Kalemegdan, Maglič i Golubac i u vinskim lagumima u Karađorđevoj ulici.

 

Kako nastaju bajke? Ko su njihovi junaci? Kakvi su zapleti i dramaturgija? Kakva je simbolika pojedinih elemenata u bajkama, kakve su specifičnosti srpskih narodnih bajki? Da li mi pričamo bajke ili smo, dospevajući u ovaj svet pali u mnoštvo bajki, i one pričaju nas, pitamo se u seriji Srpske narodne bajke.

Stručni saradnici i učesnici u seriji su profesori književnosti, etnolingvistike i pshilogije: prof. dr Boško Suvajdžić, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dr Tijana Tropin, prof. dr Ljubinko Radenković, prof. dr Dejan Ajdačić, prof. dr Jasmina Ahmetagić, prof. dr Jelenka Pandurović i prof. dr Žarko Trebješanin.

Scenarista, reditelj i urednik serije je Valentina Delić. Izvršni producent Biljana Ivanić, producent Biljana Dautović, montažer Ksenija Savićević, direktor fotografije Rade Bubalo, vođa rasvete Dejan Mitić, scenografkinja Mira Andrejević, kostimografkinja Aleksandra Aleksandrić, tonski snimatelji: Miroslav Radišić i Zoran Karajlović.

Rad na seriji ulazi u fazu postprodukcije i ona će se emitovati krajem jeseni i tokom zime ove godine.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво