Читај ми!

Jubilarno izdanje SOFEST-a biće otvoreno otkrivanjem spomenika Bati Živojinoviću

Od 4. do 10. jula očekuje nas 50. jubilarno izdanje SOFEST-a, nacionalnog filmskog festivala na kome će biti prikazana godišnja produkcija domaćih filmova i onih regionalnih u kojima je Srbija koproducent.

Osnovan na inicijativu opštine Sopot i reditelja Dragovana Jovanovića, 1972.godine, samo godinu dana nakon Festa, kao Slobodarske filmske svečanosti na kojima su prikazivani filmovi prožeti porukama slobode.

Koncept Filmskog festivala u Sopotu (SOFEST) je u toku pola veka menjan. Bio je međunarodni, pa domaći festival, a u krizno doba ratova i sankcija, 1993. godine jedini film na festivalu bio je Kaži zašto me ostavi Olega Novkovića. Tada, kao i danas, umetnički direktor je Aleksandar Avramović.

„Festival je i dan-danas festival slobodarskog filma, jer film je sam po sebi borba za slobodu stvaralaštva i borba za ispravljanje društvenih nepravdi, kako u malim sredinama, tako i globalno“, naglašava Avramović.

Danas je Sofest nacionalni filmski festival na kome možemo videti godišnju produkciju domaćih filmova i onih regionalnih u kojima je Srbija koproducent.

„Ove godine imamo najveći broj takmičarskih filmova u istoriji festivala. Imaćemo ih 27, od kojih su tri manjinske koprodukcije, pet dečjih i dve počasne projekcije od kojih je jedna posvećena velikom gradonačelniku Beograda, Branku Pešiću, koji je, između ostalog, sem što je zaslužan za ovaj grad, najzaslužniji što je onako lepu zgradu, koja i danas krasi Sopot, Centra za kulturu, tada Doma omladine, on je najzaslužniji što je taj objekat izgrađen“, dodaje umetnički direktor Sofesta.

Na otvaranju pedesetog Sofesta biće otkriven spomenik Velimiru Bati Živojinoviću, koji je i kao stanovnik Kosmaja posebno bio vezan za ovaj Festival.

Biće uručene „Statue slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti: Tanji Bošković, Zdravku Šotri, Dušanu Kovačeviću i Milenku Jeremiću.

Kako na prvom, tako i na 50. Festivalu, zaštitni znak ostaje njegova verna publika, koja iz godine u godinu sa radošću prati defile filmskih zvezda na posebnom, zelenom tepihu.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво