Читај ми!

Američki producenti u Srbiji snimaju četiri filma koja će režirati žene

U Beograd je stigla ekipa američkih producenata koji su najavili snimanje filmova u Srbiji uz znatno učešće naših autora i glumaca. Filmove će režirati žene.

Osnaživanje žena u filmskoj industriji i razbijanje stereotipa o njima kroz sedmu umetnost, neke su od glavnih ideja projekta američkih producenata u okviru koga će za početak biti snimljena četiri filma u Srbiji. Snimanje prva dva filma, čiji su radni naslovi TeloPratiću ga, počinje već krajem leta. Producentkinja sva četiri ostvarenja je Holi Livao.

– O izvanrednim potencijalima filmske industrije u Srbiji prvo sam čula od svojih saradnika koji su već radili ovde. Sada sam se uverila u talenat koji ovde postoji i svi smo uzbuđeni što ćemo raditi tu. A svrha onoga što ovde radimo je da investiramo u žene, to je naša misija.

Projekat podrazumeva da četiri filma koja će biti snimljena u Srbiji režiraju rediteljke, a da su glavni junaci u filmu žene. Zbog čega je to bio Vaš izbor i zašto je to važno?

– Toliko je talentovanih žena ispred i iza kamere i želimo da pomognemo da dobiju svoju šansu. Znate, to je i poslovna prilika. Više od 50 odsto filmske publike su žene i one žele priče o ženama koje će ispričati žene. Prva dva filma koja ćemo snimati su trileri sa mnogo akcije i misterije, a priznaćete da je retkost da žene režiraju takve filmove. Film Telo režiraće Mišel Salsedo, koja je pre dve godine proglašena najboljom mladom rediteljkom u Los Anđelesu, a drugi film Džoana Mičel Brant.

Šta novo kinematografiji donose ova ostvarenja, priče koje su ispričane iz ženskog ugla i koje režiraju žene?

– Nadam se da ćemo videti kompleksne ženske likove u ovim i drugim filmovima. Do sada su u većini slučajeva ženski likovi u filmovima bili prisutne kao seksualni objekti ili kao likovi koji su tu da iz drugog plana podrže neku radnju u kojoj je glavni protagonista muškarac. Rediteljke će doprineti da se to promeni, da konačno na scenu dođu slojevite, važne ženske uloge.

Osim rediteljki i scenarista ovih filmova ostatak autorske ekipe biće iz Srbije, kao i deo glumačkih postava.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво