Читај ми!

Tesla, čovek iz budućnosti – film o srpskom naučniku oduševio publiku u Rimu

Za manje od mesec dana Nikola Tesla bi napunio 166 godina, tačnije 10. jula. Ovaj veliki svetski inovator sa naših prostora u poslednje vreme izaziva sve veću pažnju. Za to je zaslužno i više od milion električnih automobila kuće „Tesla motors“, Ilona Maska, koji je izjavio da je kompaniju nazvao baš u čast Nikole Tesle, kao i umetnici, glumci i režiseri koji ga sve više upoznaju i žele da mu odaju počast svojim delima.

Iako je Nikoli Tesli posvećeno nekoliko filmova kako dokumentarnih tako i dugometražnih, film Tesla, čovek iz budućnosti, kratkometražni film mladog italijanskog režisera i glumca Alesandra Parela, nakon što je prvi put bio prikazan na Filmskom festivalu u Rimu, osvojio je više od dvadeset svetskih nagrada i obilazi festivale beležeći izuzetno veliki uspeh. U čemu je tajna ovog ostvarenja, pitali smo samog autora.

„Tesla me je jako zainteresovao pre tri godine nakon jednog sasvim slučajnog razgovora sa mojom producentkinjom tako da sam kupio njegove biografije, pogledao sve dokumentarne filmove i ono što me je zaprepastilo jeste da jednoj takvoj osobi koja je uradila sve što je on uradio za buduće generacije, za tehnološki progres, nije dat veći vizibilitet, nije mu odata veća počast. Za mene je bio veliki izazov ispričati priču takvog čoveka u 15 minuta, njegovu viziju, genijalnost, nešto što je prevazilazilo vreme u kome je živeo“, kaže režiser i glumac Alesandro Parela.

„U film sam stavio rečenicu: 'Svet još uvek nije spreman za veliku promenu, a vi?', a postoji ona poznata Teslina izjava: 'Sadašnjost ostavljam drugima, budućnost je moja', jer on je znao da će ga tek u budućnosti shvatiti, pošto mu nimalo nije bilo lako u epohi u kojoj je živeo, sa osobama koje su ga okruživale i takmičile se sa njim; u svetu gde se sve vrti oko novca. On je bio naučnik a ne preduzetnik, sve je uložio u nauku i nove generacije i umro je siromašan“, ističe Parela.

Film Nikola Tesla, čovek budućnosti je internacionalni projekat sniman između Italije i Njujorka, u dve verzije: jedna je kratkometražni film a druga je verzija napravljena u stilu 3D virtuelne stvarnosti.

„Tesla je bio inovator pa sam i ja želeo da uradim nešto drugačije. Ta druga verzija, pored kratkometražnog filma koji sam tretirao kao da se radi o pravom dugometražnom filmu namerno ga završavajući na jedan način koji može da aludira na nastavak, jeste virtualna realnost snimana drugačijom opremom i sa 10 kamera i na taj način dajemo publici mogućnost da postane Tesla, da doživi to subjektivno iskustvo. Mene je interesovala ta ljudska strana i to što on kao da je zaista došao iz budućnosti, bio je previše ispred svog vremena, imao je neprijatelje koji su bili zavidni, čak su ga proglasili i ludim ali on je činjenicama pokazao da su njegove vizije konkretne. U jednom članku iz Njujork tajmsa iz 1900. godine on je predvideo korišćenje pametnih telefona koje je stiglo 100 godina kasnije, on je svoje prototipe crtao u svojoj glavi i možda su ga se i plašili zbog te genijalnosti“, navodi Parela.

Jedna od scena iz filma je snimana i u slavnom restoranu „Delmonikos“ u Njujorku gde je Tesla često išao na večeru sa prijateljem Mark Tvenom. Alesandro je sedeo na istom mestu na kome je sedeo Tesla i dobio je ključeve od restorana od menadžera srpskog porekla koji je veliki Teslin obožavalac.

Film se dopao publici i kritičarima širom sveta, za nekoliko dana će biti prikazan i u Sarajevu na danima italijanskog filma a Alesandro ne krije da bi voleo da ga upoznaju i u Srbiji jer zna da u Beogradu postoji muzej posvećen Tesli kao i da je na našim prostorima poznat i cenjen mnogo više nego u svetu. On se nada da će njegov film Nikola Tesla, čovek budućnosti, to na neki način promeniti.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи