Читај ми!

Zapaženo prisustvo Filmskog centra Srbije u Kanu

Na Kanskom festivalu, naša kinematografija predstavlja se na najvažnijem filmskom marketu na svetu. Štand Filmskog centra Srbije tradicionalno na paviljonu zemalja jugoistočne Evrope.

Iako nismo na velikoj sceni Kanskog teatra „Limijer“, važno je biti učesnik. Skup Evropskih filmskih fondova i Evropske filmske akademije, susreti sa zainteresovanim producentima iz celog sveta i Srbija u fokusu na pet svetskih festivala neke su od aktivnosti Filmskog centra Srbije na 75. Kanskom festivalu.

„Otvaraju se vrata i za nešto što do sada nije bilo moguće zamisliti, koprodukcije sa zemljama koje su lideri svetski u proizvodnji, a sada će ovi naši filmmejkeri moći da pristupe tim nekim fondovima koji su bili, možda, do ove godine čak i zatvoreni za projekte iz Srbije“, navodi Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Važno je i koprodukciono učešće Filmskog centra Srbije u Kanu. Film Brana koji je 2018. dobio sredstva na konkursu za manjinske koprodukcije, imao je uspešnu svetsku premijeru u programu Izvestan pogled, praćenu dugim aplauzom.

Priča o drami radnika u ciglani u Sudanu, u vreme revolucije, impresionirala je vizuelnim stilom i podstakla empatiju prema glavnim junacima.

„Radi se o prvom filmu već priznatog savremenog umetnika Alija Šerija i pored filma je urađena i instalacija za Bijenale u Veneciji. Ono što je meni najinsteresatnije je ta jedna kombinacija fantastike i politike, odnosno čitanje jednog istorijskog konteksta kroz žanr fantastike“, naglašava producent Vladimir Perišić.

Na domete našeg filma kroz istoriju Kanskog festivala, podsećaju imena velikana – Aleksandra Saše Petrovića i Emira Kusturice. Ispisana su uz velikane svetskog filma na uvodnoj špici Festivala koja se prikazuje pre svake filmske projekcije.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво