Читај ми!

Ovogodišnji 14. Španski metar ponovo se sređe sa publikom kroz smeh

Na 14. izdanju Španskog metra premijerno više od dvadeset filmskih ostvarenja. Publika će u Španski metar zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Za kinematografiju zemalja sa španskog govornog pordručja volimo da kažemo da nam je bliska, jer su nam i Španija i latinoameričke zemlje slične po temperamentu i shvatanju života.

Na 14. Španskom metru 21 ostvarenje će nas još jednom u to uveriti. Početak je bio u znaku obeležavanja veka od rođenja Fernanada Fernana Gomesa, velikog španskog glumca.

„Odlučili smo da Festival otvorimo klasicima španske kinematografije u kojima igra ovaj velikan, jedan od najznačajnijih glumaca u Španiji, a nedovoljno poznat van španskog govornog područja. Cilj Španskog metra je da srpsku publiku upozna sa našom kinematografijom i kroz nova ostvarenja, ali i kroz ona koja su deo istorije španskog filma“, napominje Bartolome Molina, ambasador Španije.

Glavni festivalski program Savremeni film i ove godine donosi neke od najboljih igranih filmova na španskom jeziku koji nisu prikazivani u Srbiji.

„Ove godine nam je želja bila da publici predstavimo zabavne filmove, jer izlazimo iz teškog dvogodišnjeg perioda i mislimo da je najbolji način da se ponovo sretnemo sa publikom kroz smeh. Druga tematska linija su ostvarenja koja govore koliko su se i kako naši životi promenili od početka pandemije i kako da kao pojedinci i društvo odgvorimo na te promene“, navodi Havijer Vakas, urednik kulture u Institutu „Servantes“.

Španski metar ima još dva ciklusa – Novi iberoamerički film i Ženski ugao: Prkosan pogled koji sadrži četiri filma nastalih u formi umetničke ispovesti autorki.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala je da će ga 31. maja zatvoriti srpski film, dokumentarac S ljubavlju iz Fuenlabrade, Aleksandra Miletića koji govori o 1992. godini kada je košarkaški klub Partizan postao prvak Evrope, uprkos sankcijama, tako što se preselio u španski grad Fuenlabradu.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи