Читај ми!

Šta je (neočekivano) obeležilo otvaranje Kanskog festivala

Film o zombijima, holivudski glumci Forest Vitaker i Džulijen Mur, i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski obeležili su svečano otvaranje 75. Kanskog festivala, najprestižnijeg i najvećeg svetskog filmskog festivala.

Ono što Američka filmska akademija nije htela da se dogodi na ovogodišnjoj dodeli Oskara, filmski festival u Kanu nije propustio. Neočekivano desetominutno pojavljivanje ukrajinskog predsednika na velikom platnu teatra Limijer putem video linka, u potpunosti je politički obojilo početak festivala.

Nekadašnji glumac Volodomir Zelenski, iz Kijeva je poručio da je potreban novi Čaplin koji će potvrditi da film nije „nem" pred ratnim dešavanjima.

Filmska elita iz čitavog sveta, obraćanje je propratila dugim aplauzom.

„Hiljade ljudi umire svakoga dana.Oni neće ustati kada se aplauz završi. Da li će bioskop ćutati ili će progovoriti? Ako postoji diktator, ako postoji rat za slobodu, sve zavisi od našeg jedinstva. Može li bioskop ostati van ovog jedinstva? Film Čarlija Čaplina iz 1940. godine Veliki diktator koji je ismevao Adolfa Hitlera - nije uništio pravog diktatora, ali zahvaljujući tom filmu - bioskop nije ćutao", deo je obraćanja Zelenskog.

U program Kanskog festivala u poslednjem trenutku uvršten je i dokumentarac Marijupolj 2 s potpisom litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravicijusa, koji je prošlog meseca poginuo u ratu u Ukrajini.

Ovde kažu, da sva dešavanja u Kanu - ispisuju novu stranicu u dugoj političkoj istoriji festivala zvanično osnovanog 1939. godine u znak protivljenja venecijanskoj Mostri u tada fašističkoj Italiji.

Da je Kan ove godine posebno angažovan, potvrđuje i počasna Zlatna palma za životno delo uručena američkom glumcu i producentu Forestu Vitakeru. Njegova produkcijska kompanija na Kroazeti predstavlja dokumentarac o ratu u Južnom Sudanu Za dobro mira.

„Velika je čast što sam sa Vama da proslavimo moć filma. Ovde su se okupili neverovatni umetnici koji nam pričaju priče o humanosti", rekao je Vitaker.

Posle samog čina svečanog proglašenja 75. Kanskog festivala od strane holivudske glumice Džulijen Mur, i teških tema koje se odnose i na sankcije usmerene ka predstavnicima ruske filmske industrije i ka novinarima kojima su odbijene akreditacije, smeh je na Kroazetu donela franucska zombi komedija Mišela Azanavisijusa Rez, najpre nazvana Z.

Reč je o rimejku japanskog filma iz 2017. koja u formi filma u filmu - govori o tome kako nastaje jedno niskobudžetno ostvarenje. Ovaj film, imaće prilike da pogleda i publika u Srbiji.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво