Читај ми!

Srpska Mata Hari iz Sijarinske banje – Vera Pešić na filmskom platnu

U Beogradu se snima film „Vera“ - špijunski triler inspirisan pričom o Veri Pešić, ženi koja je za vreme Drugog svetskog rata bila četvorostruki tajni agent. Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković, snima se uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

Jan Fleming je po uzoru na Duška Popova, kreirao lik najpoznatijeg tajnog agenta Džejmsa Bonda - ali, malo je poznato da je Srbija imala svoju Mata Hari i to iz Sijarinske banje - Veru Pešić. Govorila je šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije je marljivo prikupljala i raportirala jugoslovenskoj službi.

„Mi se zaista trudimo da ispričamo Verinu priču, a ne priču o istorijskim okolnostima, odnosno priču o jednoj ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je bila inteligentna, koja je bila hrabra i koja je nekako plivala među muškarcima u jednom jako teškom istorijskom trenutku", rekao je Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista.

A filmsku Veru na setu, koju je oživela Jovana Stojiljković, upoznajemo na prijemu u Beogradu, u Vili Meplbek 1940. kod vazduhoplovnog atašea u britanskoj ambasadi. Govorila je:

"Svi vi birate strane, a ja sam na mojoj strani. Ona nije imala velike idela u početku, ali nekako samim tim što voli film, barem smo je mi napravili da voli film, da voli bioskop, voli američki, holivudski film, ona je želela da njen život bude kao Holivudski film, a to baš nije bilo tako romantično u to vreme", istakla je glumica Jovana Stojiljković.

Ovo je i priča o položaju žene u to vreme, u dominantnom muškom svetu - tradicionalnom balkanskom, ali i profesionalnom špijunskom.

„Tumačim Tasu Dimića, ozbiljnog špijuna, trostrukog, švalera, boema, kockara.On je imao svoje negativne strane u toj svojoj ratnoj biografiji i političkoj, ali generalno je scenarističkim perom predstavljen kao jedan sladak, pozitivan lik, šarmer", rekao je glumac Nikola Kojo.

Mnoge istorijske ličnosti prisutne su u filmskoj priči, poput generala vazduhoplovstva Jugoslovenske vojske Borivoja Mirkovića.

„Uvek je dobro i dragoceno kada se oslonimo na istorijsku građu, jer onda tu nema domišljanja i izmišljenih problemskih struktura, nego zaista pratimo jednu ubedljivu priču, vidimo pritoke raznih interesnih sukova, raznih dešavanja", istakao je glumac Nebojša Dugalić.

Veru špijunski triler sa melodramskim i elementima psihološke drame, čija se filmska premijera očekuje u oktobru, pratiće i serija koju ćemo gledati na RTS-u naredne godine.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво