Читај ми!

„Nerazumevalica“ – jedinstven inkluzivni film koji pomera granice

Film „Nerazumevalica“ je jedinstveno ostvarenje u svetskoj kinematografiji koje potvrđuje da inkluzija osoba sa invaliditetom ne podrzumeva samo oblast obrazovanja, već sve one sfere u kojima postoji prostor za njihovo angažovanje.

Kreatori filma Nerazumevalica su kroz bajkovit prikaz pokušali da približe široj publici glavni problem dece i osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju (autizam, pervazivni poremaćaj, intelektualna ometenost, Aspergerov sindrom...), a to je nerazumevanje jezika.

Nerazumevalica je projekat Udruženja „Svitac“ koje realizuje projekte koji imaju za cilj da promovišu decu i omladinu sa invaliditetom, kao i samu suštinu inkluzije. U ovom dugometražnom filmu, u trajanju od 78 minuta, glumi 44 dece i omladinaca, od kojih 33 ima neki oblik invaliditeta.

Projekat je podržan od strane Ministarstva pravde. Režiju potpisuje Aleksa Maksimović, a scenario Ksenija Marković. U glavnim ulogama su: Sofija Branković, Tara Samac, Nemanja Mitić, Sara Rosić, Ivan Kostadinović, Vuk Đermanović i Milica Jeremić koja u filmu glumi zajedno sa svojim bratom.

Radnja filma je stavljena u imaginarnu zemlju Unija, kojom vlada Mudrožica – čarobnica Zemlje. Ona je rasporedila svoje moći svojim stanovnicima: Uraganopolcima, Vatronošama, Vodoplavama, Tvrdostencima, Sivopescima i Listodržcima, da bi stalno živeli u miru, ali njena snaga kreće da slabi. Da bi otkrili šta se dešava, dva maga Maglist i Maglust šalju svoje pomoćnike u sve delove Unija.

Film će imati premijeru 17. aprila u Kombank dvorani.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво