Читај ми!

Dodela Oskara – ukraden šou i očekivani pobednici

Oskari su noćas dodeljeni 94. put. Uprkos svim kontroverzama, dodela priznanja Američke akademije za film i nauku i dalje je svečanost koja se prati u celom svetu. Rezime dodele nagrada, ko su bili pobednici, a ko gubitnici večeri, daje Sandra Perović, novinar i filmska kritičarka, autorka emisije „Velika iluzija“.

Noćašnji događaj iz Dolbi teatra u Los Anđelesu, po mišljenju filmske kritičarke RTS-a i zamenice glavnog urednika Zabavnog programa, Sandre Perović, svakako je obeležio istoriju televizije, a i dodele Oskara.

„Vil Smit je ukrao šou. Najpre je udario šamar Krisu Roku, zbog neslane šale koju je prezenter uputio njegovoj ženi, a posle toga je Vil Smit osvojio i Oskara, a njegovo zahvaljivanje je proteklo u znaku plakanja. Rekla bih da su u tom trenutku bile pomešane emocije, i on je sve vreme pravio paralelu svoje sudbine sa sudbinom lika koji tumači u filmu Kralj Ričard, oca teniserki Vilijams“, navodi gošća Jutarnjeg programa.

Perovićeva priznaje da je u trenutku pomislila da je ceo taj incident deo scenarija i celog šoua kako bi se povećala gledanost koja je, inače, jako loša poslednjih godina. Međutim, izgleda da se to stvarno dogodilo potpuno spontano.

„Moj izraelski kolega Amnar Šavit je napisao da u noći kada je jedna žena dobila jednu jako važnu, visokokotiranu nagradu, a to je nagrada za najbolju režiju, jedan nasilni muškarac je ukrao toj ženi šou. U Americi je čak došlo i do prekida programa“, kaže Sandra Perović.

Dvanaest nomincija, jedan Oskar

„Netfliksov“ film Moć psa imao je 12 nominacija, a na kraju je Oskara dobila samo novozelandska rediteljka Džejn Kempion, kojoj je ovo drugo priznanje Američke akademije, posle Oskara za scenario filma Klavir koji je dobila 1994. godine.

„Ona je praktično ušla u istoriju kao prva žena koja je dva puta nominovana za najbolju režiju. Sada joj se taj san ostvario, ali na to je ukazivala i nagrada koju je osvojila u Veneciji, Srebrni lav za najbolju režiju, zatim nagrada Zlatni globus, zatim nagrada Bafta, kao neki indikatori šta će se desiti na dodeli Oskara“, smatra Perovićeva.

Obračun dva striming servisa

Nagrada za najbolji film je bila iznenađenje koje se dogodilo i prošle godine, da jedan mali nezavisni film, KODA osvoji sve tri nagrade u kategorijama za koje je bio nominovan – za adaptirani scenario i najbolju sporednu mušku ulogu.

„Tu smo zapravo imali dva velika striming servisa, 'Epl TV' sa jedne strane i sa druge strane 'Netfliks'. Eto, doživeli smo i to da striming servisi caruju i dodelom Oskara“, ističe filmska kritičarka.

Dina osvojila najviše zlatnih statua

Film Dina reditelja Denija Vilneva je osvojio najviše statueta. Sandra Perović naglašava da je još u Veneciji kada je pogledala ovaj film bila sigurna da će osvojiti sve nagrade u tehničkim kategorijama.

To se i dogodilo, i od 10 nominacija, osvojio je šest Oskara – za najbolje vizuelne efekte, za najbolji zvuk, za fotografiju, za montažu, scenografiju i Hans Cimer za muziku.

Džesika Čestejn zasluženo i očekivano

Džesika Čestejn je takođe, sasvim očekivano, posle tri nominacije, zaslužila svog prvog Oskara u karijeri, mada joj je glavni rival bila Nikol Kidman koja gotovo dve decenije čeka svog drugog Oskara.

Diskretno pominjanje Ukrajine

Sandra Perović dodaje da pošto je dodela Oskara i društveno i politički angažovana, kao i veliki filmski festivali koji 'dišu' sa vremenom, da će dodela Oskara biti više obojena pričom o sukobu u Ukrajini i da je pomno beležila koliko puta je ova tema pomenuta.

„Međutim, samo je Frensis Ford Kopola, koga je bilo lepo videti na sceni u društvu Roberta de Nira i Ala Pačina, kada im je odata počast povodom 50. godišnjice filma Kum, na kraju svog kratkog izlaganja rekao: 'Recimo, živela Ukrajina'. Zatim, bio je jedan minut ćutanja na ekranu nakon vrlo kratkog govora Mile Kunis, koja je zajedno sa Eštonom Kučerom sakupila oko 35 miliona dolara za pomoć izbeglicama iz Ukrajine. I treći momenat je bio kada je jedna od tri prezenterke, a sve tri su televizijske voditeljke, rekla da žene u Ukrajini u ovom trenutku nemaju prava jer se tamo dešava genocid“, napominje gošća Jutarnjeg programa.

Televizija Ej-Bi-Si je zahtevala od Američke akademije za film i nauku da se u prenos dodele uključi i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, a tom pozivu se pridružio i Šon Pen, koji trenutno snima dokumentarac u Ukrajini, međutim, Akademija to nije dozvolila.

„Šon Pen je zato rekao da će istopiti svoje dve zlatne statuete koje je dobio za uloge u filmovima Milk i Mistična reka, ali saznaćemo da li je to i učinio“, dodaje Sandra Perović.

U svakom slučaju, može se reći da je dodela Oskara postala predvidiva, smatra filmska kritičarka RTS-a. Dakle, nagrade dobija mali, nezavisni film, a ne film o kome se priča i koji ima najveći broj nominacija, na koji se tipuje i na koji se svi klade mesecima unazad.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије