Читај ми!

„Bilo jednom u Srbiji“ - kada je Andrija rekao da mu je omiljena igračka motika, dobio je ulogu

Film „Bilo jednom u Srbiji“, priča je o Leskovcu, srpskom Mančesteru - koji postaje deo Evrope između dva svetska rata. Reditelj filma je Petar Ristovski a glavna uloga pripada – Leskovcu.

„Ono što je meni bilo zadivljujuće, kada sam počeo da istražujem je, da su u to vreme, leskovčaki industrijalci koji su se bavili preradom vune, vunu uvozili iz Australije, obrađivali u Leskovcu a izvozili u Ameriku gotov štof, gotov tekstil. Mislim da je to podatak koji malo ljudi zna, ali ne samo to", rekao je u Beogradskoj hronici reditelj Ristovski.

Dodaje da do sada, leskovački duh i mentalitet možda nisu dobijali pravi prostor u kinematografiji, i da su prema rečima Leskovčana, koji su gledali film Bilo jednom u Srbiji - sada dobili pravo mesto.

Mladi Andrija Stoilković, koji tumači lik Štiglančeta u filmu, kaže da su Leskovčani zadovoljni time kako je Leskovac prikazan.

Andrija ima želju da postane glumac, a trenutno je učenik Srednje medicinske škole na smeru Zubni tehničar.

„To je dete iz jedne malo ruralnije sredine, puno duha, života, koje je šegrt jednom od glavnih junaka Dineta koji drži prvi bioskop u Leskovcu, tako da on u filmu je neko ko pravi taj prvi kontakat sa publikom, prodaje karte, deli semenke za džabe u fišecima, deli klakere, cepa karte, pušta projekcije kada njegov gazda nije u mogućnosti...", objasnio je Ristovski.

Govoreći o tome kako je baš Andrija izabran za ulogu Štiglančeta, Ristovski objašnjava da je na audiciji bilo presudno to što je rekao da mu je omiljena igračka - motika.

„Rekao je da ga interesuje istorija, da voli da čita knjige, da pomaže roditeljima u bašti i to ga je razlikovalo od druge dece", dodao je reditelj.

Pandemija je uticala i na tok snimanja filma. Bilo je prekida, a svoju poslednju ulogu u ovom filmu odigrao je Ivan Bekjarev.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара