Читај ми!

Miki Manojlović i Emir Kusturica, dobitnici nagrade "Beogradski pobednik" - otvoren 50. Fest

Dodelom nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Emiru Kusturici i glumcu Mikiju Manojloviću, otvoren je 50. Međunarodni filmski festival FEST.

Prvi FEST otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu sindikata, projekcijom filma Meš Roberta Altmana. U toj dvorani tokom decenija publici su se poklonili brojni veliki glumci i reditelji, a pozornica je večeras bila rezervisana za Predraga Mikija Manojlovića i Emira Kusturicu. Glumca i reditelja čije su karijere neraskidivo povezane čineći najviše domete evropske kinematografije.

„Da nije bilo naslednika Crnog talasa, takozvane Praške škole ne bi ni mene večeras bilo ovde. Ne bih mogao da budem tu, ne bih mogao da rastem", istakao je glumac Miki Manojlović.

„Kad mislim na Mikija i kad mislim na te najveće domete umetnosti, to je jedini način da se zaustavi vreme", rekao je reditelj Emir Kusturica.

U Glavnom takmičarskom programu žiri kojim predsedava Miloš Biković, dodeliće "Beogradskog pobednika" u sedam kategorija, a u konkurenciji je 20 ostvarenja.

„Moj odnos prema Festu se nije promenio, ja sam i danas došao ovde nešto da naučim", istakao je glumac Miloš Biković.

Prva Festova premijera u jubilarnom izdanju je film Strahinja Banović, Stefana Arsenijevića, nagrađen na Festivalu u Karlovim Varima. Do 6. marta publika će imati prilike da pogleda 88 igranih i dokumentarnih filmova u šest programskih celina.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво