Читај ми!

Premijerno prikazan muzički film Stefana Đorđevića

Održana je onlajn premijera muzičkog filma Stefana Đorđevića za pesmu hrvatskog kantautora J.R. Augusta "I’m Afraid The Bird Will Die", koja je nastala u saradnji sa producentskom kućom "Eddy" iz Francuske i „Servia filmom“ iz Beograda. Film je nastao uz podršku Francuskog centra za film i pokretne slike.

Muzički film Stefana Đorđevića, I'm Afraid The Bird Will Die, prikazuje izolovanu komunu žena koja priprema devojčicu za ritualnu ceremoniju sazrevanja. Devojčica je obećana dečaku iz muške komune. Nakon rituala, zbunjena očekivanjima koja treba da ispuni, devojčica beži sa dečakom koji joj se sviđa.

Protagonistkinja filma je dvanaestogodišnja devojčica, rođena u svetu pravila i obaveza. Priprema se za ritual punoletstva, primorana da se prerano odrekne detinjstva i prihvati planiranu budućnost nad kojom nema kontrolu. 

Komune prikazane u filmu su lična kreacija, objašnjava reditelj, i dodaje da su delom inspirisane etničkim grupama: Romima, Amišima, Menonitima.

„Romska kultura mi je vrlo bliska i na neki način sam odrastao u njihovom okruženju. Njihovi običaji su me intrigirali, pogotovo pojam obećanih brakova. Roditelji romske dece zaključuju bračni dogovor dok su deca još uvek mala. Njihov život je u celosti isplaniran u romskoj zajednici, gde se tradicija i običaji moraju ispoštovati. Velika je sramota za porodicu i zajednicu ako se dogovoreni brak otkaže“, navodi reditelj Stefan Đorđević.

Film je sniman u Istočnoj Srbiji, u kraškom području između Lazarevog kanjona i reke Dubašnice, u blizini Zlota. Kasting je rađen lokalno, pošto je Stefan želeo da žene iz komune izgledaju snažno, nezavisno i da imaju jaku strast prema prirodi.

Autentične kostime ručno je izradila Biljana Grgur, dok je Dragana Baćović, scenografkinja, bila zadužena za izviđanje i opremanje lokacija koje bi najbolje odražavale kulturu zajednica koje tamo žive.

„Zamislio sam ovaj film kao vizuelan doživljaj i želeo sam da istaknem atmosfere u kojima se komune nalaze. Prisutni su blato i tama, i poezija koja dolazi iz boja prekinutog detinjstva. Ali, detinjstvo se ne može završiti kada neko kaže da je gotovo. Detinjstvo se završava kada mašta iščezne“, napominje reditelj.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи