Читај ми!

„Znaci života“ najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Cannes Shorts u Kanu

Film „Znaci života“ reditelja Marka Nikolića proglašen je za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Cannes Shorts u Kanu. Ovo je, kako navode autori, film potrage za sudbinom odavno napuštenih hotela u Srbiji, kroz koje nas vrlo emotivno vode bivši zaposleni. Njihova sudbina je metafora stanja u kojem se naše društvo nalazi.

Dokumentarni film Znaci života reditelja Marka Nikolića, kombinacijom vizuelno i istorijsko-narativnih elemenata otkriva da se u nekada punim hodnicima i salama hotela još uvek kriju snažni znaci života.

„Nosim najlepše uspomene iz detinjstva iz hotela širom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u nekom trenutku sam se zapitao šta se tamo danas dešava. Da li ti hoteli još uvek rade i ko stvara nove uspomene u njima? Rešio sam da istražujem. Krenuo potpuno samoinicijativno po Srbiji. Obišao sam više desetina napuštenih hotela i jednostavno sam uspeo da steknem nekakvu sliku“, objašnjava reditelj Marko Nikolić svoje motive da se posveti ovoj temi, gostujući u Jutarnjem programu.

Svaki od ovih objekata je prava riznica zanimljivih priča jer su se u njima dešavale svakakve stvari, dodaje Nikolić. Preovlađuju lepi utisci, ali ima i izuzetno neprijatnih i surovih stvari koje su se dešavale, a o kojima se takođe govori u filmu.

„Film se zapravo zasniva na emocijama koje ljudi gaje prema svom bivšem radnom mestu. Priča se o dobu koje je bilo humanije i zbog toga ga se oni rado sećaju“, smatra reditelj.

U filmu se pojavljuju hoteli „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji, „Tara“ na Tari i hotel „Podrinje“ u Banji Koviljači. Nikolić napominje da je rekonstrukcija hotela „Žubor“ u toku, počela je i obnova hotela „Podrinje“, samo je „Tara“ i dalje u izvornom stanju.

Film Znaci života će uskoro biti prikazan i na nekom od domaćih festivala, a kako ističe Marko Nikolić, film komunicira sa publikom u celom svetu, ali je prvenstveno usmeren ka emocijama domaće publike.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи