Читај ми!

Nečista krv - univerzalna boja famoznog derta i inspiracija u Njujorku

Od subote, 4. decembra, svakog vikenda pratimo novu domaću seriju „Nečista krv". Prve epizode videlo je više od milion i šest stotina hiljada gledalaca. Scenario je sedamdesetih godina prošlog veka napisao Vojislav Voja Nanović, na osnovu više literarnih dela slavnog srpskog književnika Bore Stankovića kao što su „Nečista krv", „Sofka", „Jovča", „Koštana"...

Porodična saga nastala je u saradnji RTS-a i "This and That Production". Režirali su je Milutin Petrović i Goran Stanković. U fantastičnoj postavci glumaca su i Marko Grabež, koji tumači lik mladog Mite i Nedim Nezirović koji u seriji igra mladog Jovču. 

 

Priču koju je bioskopska publika mogla da vidi u filmu Nečista krv: Greh predaka, proširenu i obogaćenu novim scenama - gledamo i u trećoj epizodi koja je na programu u subotu, 11. decembra. U prve tri epizode Grabež i Nezirović tumače likove mladih sinova Hadži Trifuna.

Grabež, tumači lik mladog Mite i kaže da mu je asocijacija na ovu vrstu odnosa oca sa sinovima u čijoj priči učestvuje, između ostalo i - film Kum.

„Voja Nanović je pisao scenario krajem sedamdesetih, a živeo je u Njujorku i mislim, nemoguće da nije bar malo bio time inspirisan", kaže Grabež.

Nezirović smatra da je njegov lik na neki način „emotivno hendikepiran" zato što je rastao isključivo ugledajući se na svog oca. Jovča se povodi za trenutnim zadovoljstvima, svoju ženu, Anđu, šalje u manastir i ponovo se ženi. Nezadovoljan je što njegov otac nema poverenja da on preuzme vođenje imanja.

„Kad god u kadru Hadži Trifun ostane sa, ja se nekako pojavim tu, kao neka utvara. U stvari to je slika toga koliko je on privržen ocu, koliko je vezan i koliko hoće da bude dostojan naslednik. Pokušava da bude isti otac, ali to mu ne ide tako lako", rekao je Nezirović.

Grabež je podsetio da ono što boji sve likove serije jeste „famozni dert". O Bori Stankoviću, kome se, kako kaže, tek sada vratio posle školske lektire, kaže da je neverovatno koliko njegova dela imaju nivoa i slojeva koji su i danas - univerzalni. 

„Ovaj put smo imali ozbiljan zadatak da nekako taj čudesan svet Bore Stankovića prenesemo na platno, ili ekrane, i mislim da smo to uspeli", kaže Nezirović i naglašava da bi najveće bogatstvo serije bilo upoznavanje mladih sa kulturnom baštinom na koju treba da budemo ponosni.

Grabež je komentarisao i kostime koji su korišćeni u seriji i na kojima je radila Marina Medenica.

„To mi toliko da jasniju sliku ko je ta osoba. Naravno, moraš ti da napraviš taj lik, ali koliko kostim doprinese, ako je dobar, kao što je u Nečistoj krvi - to je neopisiv osećaj", rekao je iskreno Grabež.

Nezirović izdvaja kao važno iskustvo i utisak, to što je zahvaljujući seriji naučio da jaše.

S druge strane, Grabež izdvaja komunikaciju sa starijim, iskusnijim kolegama.

Grabež i Nezirović su pozvali gledaoce da u subotu uveče pogledaju novu epizodu "Nečiste krvi" i najavili da će ranije tokom dana kao građani učestvovati na ekološkim  protestima u Beogradu.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво