Читај ми!

Serija „Nečista krv“ podsetila na težak položaj žene: „Ćuti i trpi, to ti je ženski posao“ - ko su bile Kata i Anđa

Prve epizode dugo iščekivane serije „Nečista krv“ videlo je više od milion i šesto hiljada gledalaca. Ovog vikenda nastavlja se saga o propadanju velike vranjanske porodice inspirisana delima Bore Stankovića.

Priču koju je bioskopska publika mogla da vidi u filmu Nečista krv: Greh predaka - proširenu i obogaćenu novim scenama - gledaćemo i u trećoj epizodi koja je na programu u subotu, 11. decembra.

Od četvrte epizode (nedelja, 12. decembar) pratimo događaje koji su nastupili posle onih iz filma - saznaćemo šta se dalje dešavalo sa sinovima Hadži Trifuna, Jovčom i Mitom i njihovim potomcima...

Ono što je u prve dve epizode duboko potreslo gledaoce je svakako sudbina Anđe, Jovčine druge supruge, majke Mite i Arse. Kada je dosadila bogataškom sinu, on odlučuje da je pošalje u manastir. Za Anđu to pre svega znači da više nikada neće videti svoju decu.
Glumica Milica Gojković je sjajnom interpretacijom u velikoj meri doprinela da doživimo svu tragiku ovog lika.

„Anđu zatičemo u trenutku kada ona više nije Jovčina žena...", kaže Milica i dodaje: „Ona je jedna od onih mladih žena čije su duša i svest bile u raskoraku sa položajem i ulogom koja joj je određena. Ona je probala da ne bude neko ko će stajati pognute glave i to je itekako imalo posledice koje je ona trpela".

Sudbina slična Anđinoj lako je mogla da snađe i Katu, njenu svekrvu. U potresnoj sceni koju smo videli u drugoj epizodi, Kata teši Anđu nakon što su joj oduzeta deca, i u jednoj rečenici sažima svu težinu njihovog položaja: „Ćuti i trpi, to je ženski posao, snajo, rodi, pa umri".

Njih dve predstavljaju oličenje patnje i iskorišćenosti žena u surovom patrijarhalnom svetu koji u svojoj osnovi krije duboku amoralnost. Iako različitih godina i statusa u porodici, one dele sličnu sudbinu. Za razliku od Anđe, Kata je uspela koliko toliko da se izbori za svoju poziciju, ali tek posle godina i godina trpljenja.

„Kata je primer žene koja je najbolje umela da ćuti, trpi, da zažmuri, da okrene glavu kad treba, da podnese sva poniženja", kaže Nela Mihailović koja tumači Katu.

„I kad je sve to podnela i izdržala, došla je na pijedestal navodno gazdarice kuće, zapravo žene i majke koja je neka vrsta stuba ‘iz senke'. Ona ima određeni uticaj na muža, ali samo dotle da može da mu kaže svoje mišljenje, da može da mu se nasamo u sobi suprotstavi", objašnjava Nela.

Serija obuhvata period od čak 40 godina 19. veka i snimljena je u produkciji RTS-a i "This and That Productions". Autor scenarija je Vojislav Nanović, a režirali su je Milutin Petrović i Goran Stanković.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво