Читај ми!

Nečista krv - publiku očekuje ono što nije očekivala

Od četvrtog decembra 2021. godine, svakog vikenda, na Prvom programu RTS-a, emitovaće se dugo očekivana serija „Nečista krv“. Rađena je po delima velikog srpskog pisca Bore Stankovića i po originalnom scenariju Vojislava Nanovića, serija koju potpisuje reditelj Goran Stanković.

Pred nama je istinsko gledalačko uživanje, jer serija Nečista krv obuhvata skoro čitav opus Bore Stankovića - i pripovetke i drame i romane. Iz toga je nastala razgranata porodična saga koja povezuje period od četrdeset godina.

Prve tri epizode serije donose razrađene i detaljima obogaćene priče o Hadži Trifunu, Coni i Tašani. Uz glavne upoznajemo i sporedne likove poput Jovče ili Parapute.

U melodramskom okviru uzbudljive, melanholične istorijske priče u prvom planu su mračna stanja duše i potiskivanje želja Borinih junaka.

„Mislim da će stil za koji su se opredelili i pisci i reditelji pružiti jedno nesvakidašnje čitanje koje će biti verovatno jedna vrsta vesterna ili isterna, znači čitanje jedne velike literature i jedan odlazak u epohu u istoriju na jedan drugačiji žanrovski način", rekao je glumac Dragan Bjelogrlić.

Trifun, bogati vođa hrišćanske manjine u Turskom carstvu, predstavlja prvu generaciju porodice. Drugu generaciju predvodi njegov sin efendi Mita aristokrata čije bogatstvo presušuje. Oživeli su ga najpre Marko Grabež, a potom Dragan Mićanović.

"Mislim da je ovo jedna vrlo važna serija...zbog bogatstva likova koje će publika imati prilike da vidi u ovoj seriji. Toliko slojevitih, toliko tužnih sudbina i mislim da će to preći rampu i da će dodirnuti gledaoce", istakao je glumac Dragan Mićanović.

U seriji Nečista krv dočaran je kolorit epohe i ovdašnjeg kulturnog identiteta, a po načinu pripovedanja ima i bajkolikog.

„Nama je bilo najvažnije da taj duh Bore Stankovića uspemo da prenesemo. On je jako težak pisac za ekranizaciju, zato što je on neko ko je začetnik psihološkog romana kod nas. Publika može da očekuje ono što nije očekivala", istakao je reditelj Goran Stanković.

Nečista krv - Saga o Hadži Trifunu i njegovim potomcima, kreativni je i produkcioni podvig, koji donosi nešto zaista posebno. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи