Читај ми!

Izložba kostima iz serije „Nečista krv“ u RTS Klubu do polovine januara

U RTS Klubu otvorena je izložba kostima iz serije „Nečista krv“ čiju prvu od deset epizoda gledaoci mogu da prate na Prvom programu RTS-a već ove subote posle drugog Dnevnika.

Deo kostima koje ćemo gledati na malim ekranima dostupan je i uživo samo dok traje emitovanje serije, do 15. januara.

Priča o tri generacije jedne vranjske porodice, inspirisana delima Bore Stankovića, dešava se u doba kada je odeća najviše govorila o socijalnom statusu i poreklu.

Višemesečno istraživanje prethodilo je stvaranju kostima za više od 150 likova iz različitih društvenih slojeva.

„Žene iz bogatih kuća su pratile modu gledajući na Prizren, znači orijentalna moda Osmanskog carstva. Muškarci iz tih bogatih porodica su pratili model odevanja muškaraca u oslobođenom delu Srbije. Jer to je sredina 19. veka kada jug Srbije i Vranje još uvek nisu bili oslobođeni“, objašnjava Marina Vukasović Medenica, kostimografkinja.

U autentičnim kostimima glumcima je bilo lakše da dočaraju likove i osete atmosferu vremena.

„To se upravo desilo sa ovim kostimom koji je zaista inspirativan i perfektno urađen jer ne samo da je dobro prikazao epohu, ne samo da je na jednom estetsko visokom nivou, nego je zaista meni pomogao da izgradim karakter Hadži Trifuna“, naglašava Dragan Bjelogrlić.

„Pošto su ti ljudi nosili puno slojeva tih kostima koji su spolja jako lepi, a suštinski je teško nositi to i to vreme je slično tome. Spolja jako lepo ukrašeno, a iznutra utegnuto“, navodi glumica Teodora Dragićević,

Dela Bore Stankovića pretočena su u aktuelan i savremen kulturno-umetnički triptih koji čine film, serija i knjiga originalnog scenarija Vojislava Nanovića, koja će uskoro biti predstavljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво