Читај ми!

U susret seriji „Nečista krv“: Za naklonost mlade udovice nadmetali su se mnogi – ko je bila Tašana

Posle velikog uspeha filma „Nečista krv – greh predaka“ na male ekrane stiže nastavak priče o propadanju imućne vranjanske porodice iz 19. veka. Ovog vikenda, u subotu i nedelju od 20 časova na Prvom programu RTS-a, gledamo prve dve od ukupno 10 epizoda serije „Nečista krv“.

Serija je nastala je u produkciji RTS-a i "This and That Productions", po motivima nekoliko dela velikog srpskog pisca Bore Stankovića.

Adaptacije originalnog scenarija Vojislava Nanovića za potrebe serije radili su Milena Marković, Katarina Mitrović i Dejan Prćić. Režiju prvih pet epizoda potpisuje Milutin Petrović, a preostalih pet nastavaka Goran Stanković.

Jedna od glumica koju gledamo u prvim epizodama serije je i Anđela Jovanović koja tumači Tašanu, udovicu Đorđa, Hadži Trifunovog sina. Dok se za njenu naklonost nadmeće više muškaraca, Tašana zatvorena u mračnoj sobi sanja tome da još nešto ima od života.

Usled položaja žene u tadašnjem društvu, ona je u večno podređenom položaju – nikad Tašana, uvek nečija i nikad svoja.

„Tašana najbolje objašnjava svoju poziciju rečenicom da je kao devojka bila ćerka gazda Mladena, kao udata - snaja Hadži Trifuna, a sada, kao udovica, majka Hadži Trifunovih unuka“, kaže Anđela Jovanović o liku koji tumači i dodaje: „To znači da ona nije individua, da ona kao žena nema svoju ličnost, svoj karakter i svoju poziciju, već je funkcija u jednom društvu i spremna je da se bori za sopstvenu egzistenciju.“

Ipak, Anđela izdvaja Tašaninu hrabrost: „Mislim da je ona neko ko je odlučio da preuzme kontrolu nad svojim životom, a naposletku i odgovornost za svoje postupke. Smatram da je to izuzetno hrabro i časno.“

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво