Читај ми!

Vučić Perović će nam u seriji „Nečista krv“ predstaviti mladog Mitketa

Od subote, 4. decembra, svakog vikenda na Prvom programu RTS-a pratićemo verovatno najiščekivaniju domaću seriju „Nečista krv“, nastalu u saradnji RTS-a i "This and That Production". Režiju potpisuju Milutin Petrović i Goran Stanković, po scenariju Vojislava Voje Nanovića iz sedamdesetih godina nastalog na osnovu literarnih dela slavnog srpskog književnika Bore Stankovića.

Vojislav Nanović je napravio porodičnu sagu zahvatajući period od skoro 40 godina, u drugoj polovini 19. veka. Prateći tri generacije jedne vranjanske porodice, serija Nečista krv pripoveda o njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju.

Glumac Vučić Perović u seriji Nečista krv tumači ulogu Mitketa, filozofa, pesnika, čoveka bolne duše, koju su u pozorištu igrala najveća imena srpskog glumišta, od Čiča Ilije Stanojevića, Raše Plaovića, Ljube Tadića...

„Ne bih smeo da se poredim sa ovim glumcima. Nije jednostavno i dosta mi je neprijatno kada stojim u redu sa tim ljudima“, kaže Perović, „Ali ovaj Mitke jeste drugačiji zato što to jeste Mitke iz Koštane, ali su ovde pridodate neke druge okolnosti koje on u Koštani nema, zato što je Vojislav Nanović tako divno napravio jedno porodično stablo i u stvari se radi o stradanju jedne porodice“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Takođe, smatra Perović, da je izvanredno urađen omnibus Stankovićevih dela – Tašana, Nečista krv, Koštana i Jovča. U seriji, Mitke je mlad i prati se njegov život u periodu između 20. i 40. godine. Imaćemo prilike da čujemo njegove čuvene monologe, ali su oni dosta adaptirani.

Jedan od scenarista serije Dejan Prćić, naglašava da je scenario Voje Nanovića toliko bio dobar, a da je njihov zadatak bio kako prevesti jezik televizije iz sedamdesetih godina kada je scenario pisan, na jezk televizije 2021. godine.

„Radnja obuhvata period od nekih 40 godina druge polovine 19. veka, kada taj grad menja državu, odnosno carstvo u kome se nalazi. Prvo je u Osmanskom carstvu, a u drugom delu serije je u tadašnjoj Srbiji. Tako da kompleksnost postoji na političkom, na psihološkom, a postoji i na privatnom, intimnom nivou i utoliko je taj posao bio lakši zato što je scenario bio fantastičan“, navodi Prćić.

Ipak serija ima i ono što je univerzalno i razumljivo i današnjim generacijama, a to je, kako kaže scenarista, pre svega to što se nije mnogo toga promenilo – patrijarhat, položaj pojedinca, odnos tradicije i savremenog, odnos prema drugom – sve ono što je univerzalno.

Na scenariju za film i prve tri epizode je radila Milena Marković, a Katarina Mitrović i Prćić su radili četvrtu i petu, a on sam, od šeste do desete.

Među partnerkama Mitketa, odnosno Vučića Perovića, su i devojke koje nisu profesionalne glumice – tajlanđanka Nabi Tang, koja je fotograf i model i igra Redžepovicu i mlada pevačica Marina Stanković, koja igra Koštanu. Ekipa serije je, internacionalna. Tu je i našoj publici dobro poznati hrvatski glumac Leon Lučev, kao i Feđa Štukan, Albert Tukaj i mnogi drugi.

„Kada sam završio gledanje serije, rekao sam sebi:'Bože, šta bi rekao Bora i šta bi rekao Nanović?' I mislim da bi bili zadovoljni. Ja ne bih jutros bio ovde da ne mislim tako“, tvrdi Vučić Perović.

„Kad smo radili, bilo je toliko straha. Svaku rečenicu kada promenimo čitamo je naglas po sedam hiljada puta. Da li ovo uopšte može? Da li bi ikada pristali na ovo? Ali mislim da smo svi bili toliko posvećeni tome i zaista smo se pripremali, da se nadam da ako naš talenat nije bio dovoljan, da je uloženi rad doprineo da bi oni mogli biti zadovoljni“, priznaje scenarista.

Vučić Perović dodaje i da je od svega što je do sada uradio, najponosniji na ovaj projekat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво